La Setmana de Benvinguda converteix l'Àgora en el centre social de l'UJI L'edició del curs 2019-2020 sorprén el nou estudiantat i ofereix visibilitat a col·lectius i empreses durant quatre dies plens d'activitats lúdiques i culturals

01/10/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  setmana-benvinguda Setmana_Benvinguda__19DLL39_in

    FOTO: Damián Llorens

És el primer any a la Universitat Jaume I per a María i Paula. No és el primer dilluns, ja han passat diverses setmanes des de l'inici del present curs. Les classes i l'horari ja estan establits, i la rutina, encara que nova i amb poca experiència, comença a consolidar-se. Es troben a la porta de la facultat, on sempre, per a enfrontar-se al primer dia d'una setmana que no serà com esperen. «Ens havien dit que era una setmana festiva però no esperàvem gran cosa», asseguren les noves estudiants de l'UJI.

«Em va semblar meravellós eixir de les classes i trobar-me tots els llocs muntats, la música sonant i les llocs d'informació. No m'ho esperava», confessa María, mentre que Paula, per part seua, afegeix: «És una iniciativa que ens sorprén els de primer any, i per a bé. T'amplia l'oferta de la universitat durant uns dies i agraeixes el canvi d'ambient».

La Setmana de Benvinguda, que ha tingut lloc en l'UJI des del dilluns 23 fins al dijous 26 de setembre, deixa «bones sensacions» a l'alumnat més recent. Per a ells, genera «sorpresa i curiositat» i la novetat amb la qual viuen la jornada xoca amb l'experiència de qui ho fa per tercera o quarta vegada. Alumnat de diferents anys, professors i treballadors, tots donen vida a l'Àgora i ho converteixen en el centre social de tota la universitat durant quatre dies en els quals l'UJI «persegueix tant que l'estudiantat conega les oportunitats de la universitat i l'entenguen com un reclam cultural per a la societat de Castelló», tal com ha declarat Laura Alcaide, portaveu del Consell de l'Estudiantat, l'entitat organitzadora.

Des de les 11.30 hores del matí del dilluns 23, amb l'actuació a càrrec d'un quartet d'alumnes del taller de Big band de la universitat, fins al concert final del grup Fulla Kaduka el dijous a la vesprada. La vida de la Setmana de Bienvenida ha sigut curta però intensa, amb tota classe d'activitats culturals i lúdiques que, per a molts, converteix l'Àgora en el «lloc ideal de desconnexió entre classes, estudis i responsabilitats». Així ho ha expressat Alba, estudiant del Grau de Periodisme, que agraeix «l'espai per a poder realitzar una cosa diferent, està genial tindre una alternativa a les zones comunes».

La llengua, el clima i la investigació, claus en la programació

«Enguany la Setmana de Benvinguda ha coincidit amb la Setmana de les llengües, la Setmana pel clima i amb el Dia de la investigació, per el que la programació ha estat també enfocada a aquests conceptes», ha destacat la portaveu del Consell de l'Estudiantat. Així, la jornada ha col·laborat amb el Servei de Llengües de la universitat per a realitzar activitats de promoció no solament del castellà i valencià, sinó també de llengües estrangeres.

De la mateixa manera, s'han establit xarrades sobre la sostenibilitat i s'ha informat sobre mobilitat sostenible per la Setmana pel clima. En relació al Dia de la investigació, els organitzadors han col·laborat amb l'Associació contra el Càncer per a realitzar activitats relacionades amb el sector. Totes elles, juntament amb la resta del programa, formaven una programació «que enguany ha buscat ser més transversal en el tema cultural», ha subratllat Laura Alcaide. Per a la portaveu, és clau aprofitar la Setmana de Benvinguda no solament per a activitats lúdiques, sinó també per a donar visibilitat a moltes perspectives i impulsar la cultura entre el públic.

Per a l'alumnat, els jocs tradicionals, els llocs de menjar i la zona de futbolins continuen sent les destinacions favorites de qui entén la jornada com ho feia Alba: un respir de la rutina. En canvi, per a qui cerca més participació, el taller de risoterapia, la iniciativa sobre «pràctiques per a reduir l'estrés com a universitari» o les classes pràctiques de primers auxilis per part de la Creu Roja han sigut dels més comentats. «Les activitats que més públic tenen són les actuacions de la vesprada, pel tema d'horaris i que no coincideixen amb les classes», ha assegurat Alcaide. Tots els dies, a les set i mitja, la carpa instal·lada enmig de l'Àgora ha sigut el punt de trobada amb concerts com els de Insomnia Music Band o Fulla Kaduca, actuacions còmiques per part de Juan Aroca i Eva Cabezas o, fins i tot, una exhibició especial del mentalista Dario Piera.

La Setmana de Benvinguda com una oportunitat per a empreses i col·lectius

«Aquestes jornades ens aporten visibilitat i donar-nos a conéixer entre el públic més jove i els ciutadans de Castelló», ha assenyalat Elena, una de les voluntàries de la llibreria solidària Aida Books&Habite, organització que participa en aquesta setmana, La seua companya, Verónica, afig: «És cert que tota la venda que puguem fer ací és benvinguda, però no és l'objectiu. L'important és que ens coneguen i se sàpia quin és el projecte de l'ONG, el seu funcionament i la seua gestió».

Les declaracions d'Elena i Verónica són un exemple de l'objectiu dels empresaris i els col·lectius no solament de la universitat, també de la ciutat de Castelló. L'enfocament de Subversives Castelló, col·lectiu feminista i anticapitalista nascut a la Universitat Jaume I, és molt similar. Tal com declara Balma, militant de Subversives: «Aquest és el tercer any que muntem en la Setmana de Benvinguda. Encara que a ser un col·lectiu autogestionat tota venda pot ajudar, l'objectiu és la visibilització. No solament del nostre treball en concret. Tot el que siga poder sensibilitzar als que vénen a informar-se o a qui li interesse algun tema relacionat amb el feminisme són bones notícies».

Però no solament comerços de la ciutat i col·lectius universitaris busquen la seua oportunitat entre les casetes de l'Àgora. La Taverna Valenciana, especialitzada en embotit de la terreta i carn a la brasa, ve d'Alcoi buscant el seu públic en aquesta setmana clau. Des de darrere de la barra, María Estela García assegura que, per a ells, la visibilitat no és tan important. «Ens coneix molta gent d'anys anteriors. Sí que és cert que donar-se a conéixer és bo per al negoci, però nosaltres venim des de lluny per a treballar durant aquests dies. És una setmana de negoci».

Mentre Estela García fa les seues declaracions, un grup de l'alumnat busca ombra en les cadires de davant del lloc de carn. Uns altres, recullen el menjar i es dirigeixen a la zona de jocs. Allí, com en tota l'Àgora, centre neuràlgic de la vida universitària durant aquesta setmana, conviu l'alumnat més recent amb el més experimentat. Borja estudia Administració i Direcció d'Empreses i està en l'últim any. No el sorprén la Setmana de Benvinguda, però sí que l'agraeix. «Vinc tots els anys, sobretot als lloc de menjar i als jocs, i intente estar a algun dels concerts. En estar en l'Àgora, és molt fàcil participar perquè tot et ve de pas, la situació és immillorable», ha postil·lat l'estudiant de l'últim curs.

El Consell de l'Estudiantat, per part seua, no entén el concepte «immillorable» i ja pensa en l'edició el pròxim curs. «Sempre es poden fer millor les coses, enfocar les activitats per a una millor recepció i replantejar-les, especialment en el tema d'horaris», defensa la portaveu. Alcaide també avança que, potser, la solució passa per reduir la jornada i fer-la més accessible. Fins al curs que ve res és definitiu. Hi haurà canvis, tant en el públic com en l'organització i la programació. Mentrestant l'Àgora, el gran centre de vida durant aquests quatre dies, ja descansa a l'espera de la pròxima edició.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions