El Consell impulsa la primera trobada nacional sobre despoblació que reunirà 17 universitats a Castelló

13/05/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Generalitat ha impulsat la primera Trobada Nacional de Càtedres i Centres d'Estudis sobre Despoblació que reunirà en la capital de la Plana 17 universitats nacionals i internacionals i més de 20 experts i expertes en la matèria.

La reunió, que se celebrarà els dies 31 de maig i 1 de juny a la Universitat Jaume I de Castelló, està organitzada per l'Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT) de la Generalitat, i per la Càtedra AVANT en la qual estan representades les cinc universitats públiques valencianes.

Segons la directora general d'AVANT, Jeannette Segarra, «la Comunitat Valenciana lidera aquesta trobada, que es reuneix per primera vegada a Espanya, i que posarà en comú totes les investigacions realitzades» i ha afegit que reunir especialistes i universitats de tot el país entorn de la despoblació «és un indicatiu del fet que, des de tots els àmbits, tant des de les institucions públiques com des de l'àmbit acadèmic, s'ha pres consciència d'aquesta problemàtica».

Per a la directora d'AVANT, «la despoblació té solucions diferents per a cada territori, però és important compartir experiències que ens permeten avançar cap a la cohesió territorial i corregir els desequilibris».

La trobada té com a objectiu visibilitzar el treball que des dels centres universitaris s'està realitzant per a identificar les raons que hi ha darrere de la despoblació i de les mesures i propostes adoptades davant d'aquest problema. En aquest sentit, s'abordaran diferents anàlisis demogràfiques i els seus efectes en la prestació de serveis, així com qüestions relacionades amb el dinamisme econòmic i l'ocupació en àrees rurals despoblades.

A més dels investigadors i investigadores de les universitats valencianes que formen part de la Càtedra AVANT (Universitat Jaume I de Castelló,  Universitat de València, Universitat d'Alacant, Universitat Politècnica de València i Universitat Miguel Hernández d'Elx) estaran presents alguns dels principals experts del món acadèmic com Ignacio Molina de la Torre, de la Universitat de Valladolid, o Jaime Izquierdo Vallina, comissionat per al Repte Demogràfic del Principat d'Astúries.

També hi participaran professionals del Centre d'Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona, de les càtedres de Despoblació de les universitats de Salamanca, Ciudad Real, Extremadura, la Universitat d'Alcalá i la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, entre altres.

Durant la Trobada se celebrarà també el 2nd Workshop on Depopulation, de caràcter internacional, que estarà centrat en economia. Hi participaran reconeguts investigadors i investigadores com Raquel Franklin, de Newcastle University; Hans Westlund, de Jönköping University (Suècia), o Paulo Anciaes, de la University College London.

L'assistència a la trobada és lliure i gratuïta i podrà seguir-se en temps real en els enllaços que estaran disponibles en la web de l'UJI.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions