La Universitat Jaume I i la Fundació José Soriano Ramos creen la Càtedra d'Activitat Física i Oncologia

17/11/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I de Castelló i la Fundació José Soriano Ramos han signat un conveni de col·laboració per a la posada en marxa  de la Càtedra d'Activitat Física i Oncologia de l'UJI, una càtedra pionera a Espanya que permetrà desenvolupar projectes formatius, investigadors i divulgatius per a millorar la qualitat de vida dels pacients amb càncer a través de l'exercici físic.

La rectora de l'UJI, Eva Alcón, i la vicepresidenta de la Fundació, Sonia Soriano, han signat el conveni acompanyades pel vicerector de Planificació, Coordinació i Comunicació, Modesto Fabra; el vocal de la Fundació, Juan Casterá i personal docent i investigador que impulsarà les activitats i projectes de la Càtedra: Eladio Collado, que serà el director, Carlos Hernando, Elena García, Ana Folch i María Dolores Temprado.

L'exercici físic és considerat com la intervenció no farmacològica més eficaç en la promoció del benestar físic, mental i funcional de pacients amb càncer i una teràpia que millora la qualitat de vida del pacient amb càncer. L'evidència recent suggereix que l'exercici ajuda a complementar la quimioteràpia i a incrementar l'eficàcia de la mateixa via l'augment de l'angiogénesis fisiològica en molts tipus de càncer.

La Càtedra pretén impulsar i ampliar el treball desenvolupat en aquest camp pel projecte «Activitat Física i Oncologia» desenvolupat des de fa diversos anys pel grup d'investigació «Cures i Salut» de la Facultat de Ciències de la Salut de l'UJI, amb la col·laboració dels hospitals de la província de Castelló.

Aquesta nova càtedra incorporarà l'impacte positiu que ha tingut aquest projecte actual sobre unes 60 pacients de càncer de mama, i ampliarà les seues accions a pacients d'altres tipologies de càncer per a ajudar a un centenar de pacients oncològics en l'inici de les activitats de la Càtedra.

La Càtedra, que s'ubicarà en la Facultat de Ciències de la Salut, té tres objectius bàsics. Un objectiu assistencial, per a crear una unitat d'exercici físic i càncer que poguera donar cobertura a tots els pacients oncològics de la província de Castelló que ho desitgen, vinculant el seu accés des dels Hospitals de La Plana, Hospital Provincial i Hospital General Universitari de Castelló. Un objectiu investigador per a crear una unitat d'investigació especialitzada de referència orientada a explorar els beneficis d'aquesta mena d'activitat, obrint la possibilitat d'incorporar alumnes de doctorat i en general professionals de ciències de la salut, que vulguen desenvolupar la seua activitat investigadora dins dels objectius de desenvolupament de la Càtedra, i aconseguir avançar en els coneixements dels beneficis de l'exercici físic en diferents tipus de càncers i amb diferents programes d'entrenament. I, finalment, un objectiu formatiu, per a la creació d'un postgrau d'especialització universitària en Activitat física i Càncer, dirigit a professionals de l'àrea de la salut; i l'organització d'unes jornades d'investigació, de caràcter biennal, en les quals s'arrepleguen tot el fruit dels avanços en aquesta matèria.

L'objectiu principal de la investigació que desenvoluparà la Càtedra és demostrar l'eficàcia d'instaurar per als pacients oncològics programes d'exercici físic regulat i dirigit com una estratègia no farmacològica de primera elecció pels seus beneficis complementaris en el manteniment de la massa, la força i la qualitat muscular, la densitat mineral òssia, els biomarcadors de risc cardiovascular, i tot això lliure d'efectes adversos. Un projecte amb un gran impacte soci-sanitari previsible després de la seua instauració on els beneficis previsibles es relacionarien amb els àmbits físic, psicològic i social, i que beneficiaria a nombrosos pacients de càncer de la província de Castelló.

La rectora ha felicitat el professorat i personal investigador pel projecte de Càtedra que s'iniciarà i ha agraït a la Fundació «la implicació en la posada en marxa d'aquesta càtedra, que tindrà un gran impacte social, i hem de posar en valor l'important que és per a la Universitat Jaume I la transferència del coneixement i de la investigació realitzada al campus per a millorar la qualitat de vida de la nostra societat».

Per part seua, Sonia Soriano ha felicitat l'UJI i els membres de la nova Càtedra pel treball previ ja realitzat durant aquests dos últims anys i que ha permès que el projecte no comence de zero, i ha transmès la seua «enhorabona pels resultats obtinguts, per la valentia del treball que queda per realitzar, i pels reptes tan il·lusionants que assumeix la Càtedra per al futur».

La Fundació José Soriano Ramos es va crear en 2015 i té com a finalitats la promoció, foment, desenvolupament, execució i finançament d'activitats culturals, educatives, científiques, mèdiques i assistencials, en qualsevol de les seues manifestacions. La Fundació està molt vinculada a la promoció de la investigació des dels seus orígens, ja que ha signat diversos convenis amb l'Associació Espanyola Contra el Càncer per a col·laborar en projectes d'investigació en la lluita contra aquesta malaltia.

Fotonotícia

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions