La rectora de l’UJI visita l’empresa derivada de base tecnològica Expander Tech SL La firma desenvolupa equips per a l’aprofitament energètic basats en una tecnologia creada conjuntament amb personal investigador de l’UJI

08/10/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha realitzat una visita a les instal·lacions de l’empresa de base tecnològica Expander Tech SL situada a la Vall d'Uixó, una firma creada l’any 2010 a partir d’una tecnologia desenvolupada conjuntament amb personal investigador de l’UJI per a l’aprofitament de l’energia geotèrmica.

En la visita, Eva Alcón ha estat acompanyada pel vicerector d’Investigació i Transferència, Jesús Lancis; el vicerector de Planificació, Coordinació i Comunicació, Modesto Fabra; el vicerector adjunt de Transferència, Innovació i Emprenedoria, David Cabedo, i el director de l’Oficina de Cooperació en Investigació i Desenvolupament Tecnològic, Ismael Rodrigo, a més dels socis de l’empresa Manuel González, responsable de Fabricació; Roberto Collado, responsable d’Enginyeria, i José Pascual Martí, responsable comercial.

La companyia, que també té com a soci el catedràtic de Màquines i Motors Tèrmics de l’UJI Ximo Navarro, ha finalitzat l'assemblatge de dues màquines que utilitzen aquesta tecnologia d’aprofitament d’energia geotèrmica oferint, per primera vegada, una solució totalment acabada i integrada en un contenidor marítim de 40 peus.

L'empresa desenvolupa tecnologies que li permeten fabricar equips per a l'aprofitament energètic utilitzant el cicle Rankine amb fluids orgànics (Organic Rankine Cycle). Es tracta d'un cicle de potència que, en utilitzar-se amb un fluid orgànic, aconsegueix treballar amb baixes potències i baixes temperatures per a la generació d'electricitat, calor útil i, fins i tot, fred.

Expander Tech compta en l'actualitat amb una plantilla de cinc enginyers dedicats a la recerca i desenvolupament en l'àmbit energètic. Els equips desenvolupats i fabricats per Expander Tech s'han instal·lat en diversos països com són el Regne Unit, Nigèria, Turquia i Colòmbia. En cada cas la tecnologia s'ha adaptat per a l'aprofitament de la font de calor provinent de l'activitat concreta per a la qual s'ha desenvolupat el projecte, unes activitats que han comprés diversos sectors com ara l'agropecuari, el tractament d'aigües o l'aprofitament d'energia geotèrmica.

D’aquesta manera, els equips de l'empresa contribueixen a mitigar les emissions contaminants a l'atmosfera generant energia a partir de l'aprofitament d'un residu de calor, energia que, d'una altra manera, seria necessari generar a partir d'altres fonts amb potencial impacte mediambiental. Així, Expander Tech SL utilitza una tecnologia neta, un sistema de ‘zero-fugides’, amb un fluid orgànic respectuós amb el medi ambient.

L'empresa ha participat i obtingut ajudes en diverses convocatòries de projectes nacionals i europeus. Entre aquests, cal destacar els desenvolupats en col·laboració amb grups d'investigació de l'UJI com són el corresponent a la convocatòria INNPACTO de 2010 amb el projecte «Equipos de microgeneración basados en ciclos de potencia subcríticos y transcritos para el aprovechamiento de fuentes de calor de baja temperatura» o la convocatòria REPTES COL·LABORACIÓ de 2015 amb el projecte «Desarrollo de bomba de calor de muy alta temperatura para revalorización de calor residual en aplicaciones industriales».

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions