La fira Destaca en Ruta 2019 ha obert oficialment la seua segona edició a La Vall d'Uixó

09/12/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha estat l'encarregat de realitzar la inauguració d'aquest esdeveniment, juntament amb l'alcaldessa de La Vall d'Uixó, Tania Baños; la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón; Josep Pascual Martí, president de la Diputació de Castelló; José Benlloch, president de la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació i alcalde de l'Ajuntament de Vila-real, junt amb altres representants d'entitats i empreses patrocinadores com Facsa i Grupo Nexta.

Tania Baños, alcaldessa de La Vall d’Uixó ha declarat que «la ciutat vol ser referència en ciència i innovació, és per això estem de celebració amb la realització del Destaca en Ruta, ja que aquesta cita és clau per a posicionar-nos en l’àmbit divulgatiu, científic i industrial». «La fira Destaca serveix també –ha comentat- per transmetre els coneixements als nostres empresaris i traslladar-los la importància de competir amb innovació i mai amb la baixada de salaris i precarietat laboral per a la qual cosa hem de potenciar els espais de pensament, formació i innovació per al benefici dels nostres empresaris». 

La rectora de la Universitat Jaume I ha  remarcat que «la fira Destaca s'ha consolidat en aquests pocs anys com a punt de trobada per a la transferència científica, tecnològica i d'innovació. I la seva versió “en ruta”, que vam iniciar al 2017 a Vinaròs, ha permès estendre els seus beneficis per tota la província, dinamitzant tot el nostre territori». Eva Alcón ha finalitzat la seua intervenció reconeixent el paper de les ciutats en la implementació de models socioeconòmics més inclusius, sostenibles i intel·ligents.

Per últim, el president de la Generalitat ha assegurat que «no podem fer un país sense cohesió social amb tres pilars fonamentals: les ciutats, que són l'escenari on es projecta el futur, per això el Destaca en Ruta és important; les universitats i centres tecnològics, necessaris per a la creació i transferència del coneixement; i les empreses, que han de rebre el suport i recolzament suficient per a que tot el teixit empresarial de la Comunitat Valenciana tinga a l'abast totes les eines necessàries per assentar la seua competitivitat en la innovació, en l’augment de la productivitat i generar així ocupació de major qualitat vinculada al coneixement».

En acabar la inauguració, les institucions han visitat les zones expositives, entres les quals es troba l’estand de la Universitat Jaume I, en el qual s'ofereix informació sobre algunes de les tecnologies desenvolupades pels grups de recerca de l'UJI, com el prototip a escala de cotxe que emmagatzema i genera hidrogen de forma segura i és capaç d'utilitzar-ho com a combustible (HYPROSI), fruit d'una recerca conjunta amb la Universitat Politècnica de València, el CSIC i la Universitat de Saragossa; el procés per a reduir o anul·lar la toxicitat deguda a la sílice cristal·lina respirable reduïda (SILIFE), un resultat de recerca aconseguit conjuntament amb el Fraunhofer ITEM; o el sensor òptic de nanopartícules capaç de detectar la concentració de glucosa en el rang de concentració de la llàgrima d'una persona (GLUCOTEAR). També es posen a l'abast del públic altres projectes; per exemple, la moto elèctrica d'alt rendiment dissenyada i fabricada per estudiants de l'UJI per a competir amb universitats internacionals.

Durant la primera jornada de la fira s’han realitzat diverses activitats. Maria Vallet, Premi «Rey Jaime I de Investigación» i «Medalla al Mèrit en Investigació i Educació Universitària», ha sigut l’encarregada d’impartir la ponència inaugural titulada «La imparable convergència de la ciència i la tecnologia».

També s’han realitzat dues taules de reptes, la temàtica de les quals s’ha centrat en la «industrialització, emprenedoria i canvi de model productiu» i en «turisme i patrimoni». Les taules de reptes son un format de taules de debat pròpies de la fira Destaca, l’objectiu de les quals és promoure la transferència de coneixement i publicar un informe on s'identifiquin els temes més sensibles i que requereixen més esforç per part dels agents implicats en la innovació en la zona sud de les comarques de Castelló, amb la finalitat de trobar noves solucions i sinergies entre l'entorn acadèmic i l'empresarial.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions