Maria Luisa Cuerda: «El dret penal aplicat als discursos de l'odi s'ha ampliat a un nivell preocupant»

19/07/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Maria Luisa Cuerda, catedràtica de Dret Penal de la Universitat Jaume I, ha destacat com s'està fent un ús inadequat de l'instrument penal per a combatre els discursos d'odi en el curs «Delictes d'odi i protecció de les víctimes. Eines pràctiques per a l'acció», emmarcat en la Universitat d’Estiu de l’UJI.

La catedràtica ha explicat que l'instrument penal és el més poderós per a limitar la llibertat dels ciutadans pel que s'hauria de ser molt cautelós a l'hora d'aplicar aquesta via. «Els delictes de l'odi van nàixer per a protegir a col·lectius vulnerables amb una greu situació de desigualtat. No obstant això, el dret penal aplicat als discursos de l'odi s'ha ampliat a un nivell preocupant», ha afirmat. En aquest sentit, Cuerda ha assenyalat que «la llibertat d'expressió és fonamental en una societat democràtica i el gran problema de la penalització del discurs de l'odi és l'autocensura que pot produir-se». 

Cuerda ha exposat que quan es parla de delictes d'odi se solen mesclar els actes d'odi i el discurs de l'odi, unes conductes que no són de la mateixa entitat. Així, mentre que els primers no plantegen un problema a l'hora de ser sancionats perquè no hi ha cap dret fonamental que els legitime, els segons sí que tenen aquesta problemàtica. «Aquesta confusió i criminalització del discurs de l'odi ha produït una generalització de la sanció penal dels delictes d'expressió que ha sigut molt ben rebuda per l'opinió pública però que ha generat una crítica per part dels experts sobre la seua legitimitat, ja que es posa en risc certes llibertats com la d'expressió o la ideològica, així com diversos principis constitucionals», ha assenyalat Cuerda. 

En aquesta línia, la catedràtica ha mostrat algunes dades de l'increment exponencial de la persecució penal d'aquest tipus de delictes en els últims anys. Així, ha assenyalat que la política legislativa cada vegada s'amplia més per a donar cabuda a més conductes d'aquest tipus, però no totes haurien d'anar per la via penal perquè existeixen un altre tipus de mecanismes que poden ser més adequats i fins i tot més eficaços.

Fotografies de la intervenció de Maria Luisa Cuerda

Vídeo de la intervenció de Maria Luisa Cuerda

Fotografies de la inauguració del curs

Vídeo de la inauguració

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions