Eva Alcón insta les dones joves a treballar a favor de la seua independència econòmica i autonomia personal i a desenvolupar un pensament crític La rectora explica que «hi ha un discurs involucionista davant el qual les dones hem d'estar en alerta perquè es volen retallar drets que ha costat molts anys aconseguir»

22/01/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha participat en el desdejuni organitzat pel Reial Casino Antic de Castelló, amb el títol «Dones amb poder». Al costat d'Alcón, han intervingut Amparo Marco, alcaldessa de Castelló; Soledad Ten, subdelegada del Govern; Lola Guillamón, presidenta de la Cambra de Comerç, i Ana Ulloa, directora de Port Castelló. 

Eva Alcón ha fet un repàs de la seua trajectòria fins a arribar al lloc de rectora i ha reconegut que ha hagut de superar alguns obstacles per ser dona per a poder desenvolupar la seua carrera acadèmica. En aquest sentit, ha destacat especialment «el cost personal que les dones han de pagar per a poder desenvolupar-se professionalment» i ha instat les dones, especialment les més joves, a treballar a favor de la seua independència econòmica i la seua autonomia personal i a desenvolupar un pensament crític. 

Preguntada per si és necessari instaurar quotes per a fomentar la participació de la dona en diferents àmbits, la rectora ha explicat que «les dones han d'accedir als llocs per la seua vàlua, igual que els homes, però és evident que parteixen d'una situació de desavantatge. Les diferències de gènere existeixen encara en la nostra societat, en el treball, en la família, en tots els àmbits. Per a revertir aquesta situació el sistema de quotes, que no és incompartible amb el mèrit personal, ha servit per a revertir situacions injustes, ja que, de vegades, si no forces el sistema és molt difícil que aquest canvie, o que ho faça a la velocitat adequada, i l'única palanca de canvi possible és l'educació, perquè tot canvi ha de partir de la mateixa societat». 

La rectora també ha analitzat la situació actual en matèria d'igualtat, i encara que ha explicat que en els últims anys s'hi ha avançat bastant, ha alertat que «hi ha un discurs involucionista davant el qual hem d'estar alertes. No s'ha aconseguit encara la igualtat real i des de determinades posicions es volen retallar drets que ha costat molts anys aconseguir, i per tant, no podem abaixar la guàrdia». 

Finalment, Eva Alcón també ha abordat l'escassetat de dones que estudien en titulacions tècniques en la universitat. «La dona avui és majoria a les aules universitàries, però es concentra en determinades titulacions, mentre que en altres encara són una minoria. Entre aquestes es troben les titulacions de ciències, tècniques, enginyeries i matemàtiques, que tenen un biaix molt masculí. Per contra, titulacions com les de ciències de la salut, o Magisteri, per exemple, tenen un biaix marcadament femení. Sembla que la Universitat reprodueix en els seus estudis la visió social que les carreres relacionades amb la cura estan més vinculades a les dones, mentre que les tècniques ho estan als homes. I això és un error». 

«És fonamental canviar la visió social que la dona és més apta per a uns estudis que per a uns altres. Podem fer qualsevol carrera. Això ho sabem, en la universitat; però hem de fer que aqueix missatge arribe als col·legis, als instituts i, sobretot, a les famílies i a les mateixes joves, que han de ser-ne conscients», ha assegurat la rectora. «Si perdem les dones per a la ciència, estem perdent la meitat de la intel·ligència humana en un àmbit dels resultats del qual ens beneficiem tots. Incorporar en termes d'igualtat la dona en les titulacions STEM és un requisit per a avançar més i millor en el coneixement científic i en el progrés de la nostra societat», ha conclòs.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions