El Menador acull una exposició de mapes originals dels segles XVI a XVIII dels territoris de l'antiga Corona d'Aragó En la inauguració de la mostra, el rector ha manifestat la seua satisfacció per «poder exposar una part del patrimoni de la Universitat Jaume I que encara és poc conegut per a la ciutadania»

10/01/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I ha inaugurat al Menador espai cultural l'exposició «De les terres i els dominis del senyor rei d'Aragó», una extensa selecció de la seua col·lecció de mapes originals dels segles XVI a XVIII dels territoris de l'antiga Corona d'Aragó.

L’exposició ha estat organitzada pel Vicerectorat de Cultura, i els comissaris són els professors Vicent Garcia Edo i Rosa Gómez Albiñana. Es tracta d’un conjunt de seixanta mapes impresos a Espanya, França, Països Baixos, Itàlia, Alemanya i Àustria, el més antic dels quals és un mapa imprès de l'antic regne de València, confeccionat pel geògraf valencià Jerónimo Muñoz l'any 1568, i publicat a la ciutat belga d'Anvers l'any 1584.  

Les cartes representen els territoris d'Aragó, Catalunya, Mallorca i València, de forma conjunta en algun cas, en altres agrupant un parell de territoris i, la resta, són representacions individuals dels esmentats estats de l'antiga Corona d'Aragó. Els mapes són obra d'alguns dels cartògrafs europeus més importants de tots els temps, com ara Abraham Ortelius, Jodocus Hondius, Wilhelm Blaew, Frederik de Witt, Nicolas Sanson, Nicolas de Fer, Philipe de Pretôt, Giacomo Cantelli, Placide, Johannes Homann, Pierre Mortier, o Jerónimo Lavanha. I entre els espanyols hi ha treballs esplèndids, com el mapa mural de Catalunya de Josep Aparici (1769), el seu equivalent d'Aragó de Tomás de Lezaún (1777), o la magnífica col·lecció de mapes de tots els estats de la corona aragonesa, obra de Tomás López, en especial el raríssim «Mapa del reyno de Valencia» datat l'any 1762, adquirit fa poc de temps per commemorar el XXV Aniversari de la Universitat Jaume I.

El rector de l’UJI, Vicent Climent, ha manifestat en la inauguració la seua satisfacció per «poder exposar una part del patrimoni de la Universitat Jaume I que encara és poc conegut per a la ciutadania, un patrimoni que, per ser de la universitat pública de Castelló, ho és de tota la societat». Climent ha explicat que «el suport de la comunitat universitària a aquesta col·lecció es va fer palès de manera especial en el fet que, com a record del nostre vint i cinquè aniversari, el Rectorat de la Universitat va contribuir a l’ampliació de la col·lecció en adquirir el mapa del Regne de València de 1762, del cartògraf Tomás López, un mapa raríssim que podeu contemplar entre les peces exposades».

El rector ha agraït el treball del professor Vicent Garcia Edo, «vertadera ànima científica i sensible d’aquesta col·lecció i també d’aquesta exposició»; al director de la Biblioteca, Vicent Falomir, i a tot el personal del centre, però especialment a Rosa Gómez, «que és la conservadora de la col·lecció i que es dedica amb aquesta amb una professionalitat i una estima -per totes les nostres col·leccions- digna de reconèixer». Per a finalitzar, també ha agraït la col·laboració per a la restauració d’alguns dels exemplars d’aquesta exposició a Cristian Linares, cap del Servei de Cultura de la Direcció Territorial de Castelló de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, i també a Gema Contreras, directora de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals.

Imatges

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions