L'UJI desenvolupa un mètode in vitro per a predir la capacitat d'un biomaterial per a induir la regeneració de teixits ossis i blans

05/10/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La invenció de l'equip investigador del Grup de Polímers i Materials Avançats també inclou un lot per a dur a terme la prova personalitzada.

Personal investigador del Grup de Polímers i Materials Avançats de la Universitat Jaume I de Castelló ha desenvolupat un mètode in vitro per a predir o pronosticar la capacitat d'induir regeneració de teixits ossis i blans per part d'un biomaterial. Actualment, no existeix cap prova de capacitat de regeneració personalitzada i desenvolupada per a pacients que rebran un implant o pròtesi.

«El procediment que es pretén patentar es basa en la comprovació de l'existència de diferents tipus de clústers de proteïnes relacionades amb l'activitat de regeneració òssia i de teixit bla adherides de manera diferencial a la superfície del biomaterial, a partir de la posada en contacte del sèrum del pacient amb aquest», explica l'equip investigador. La invenció també inclouria un kit per a dur a terme la prova.

Aquest mètode in vitro possibilitaria realitzar, prèviament a una intervenció, un test de capacitat de regeneració personalitzat i desenvolupat per al pacient que rebrà un implant o pròtesi. D'aquesta forma, disminuiria el risc per a la persona, es reduiria el temps per a obtenir nous productes i també els costos. «El mètode permetria determinar la capacitat d'osteointegració en el cas d'un implant dental i la capacitat de segellament del teixit bla en el cas del desenvolupament d'un pilar transepitelial», comenten des del grup d'investigació de l'UJI.

En l'actualitat s'utilitzen assajos in vitro i in vivo, llargs, complexos, costosos, no exempts de discussions ètiques per l'ús d'animals en l'experimentació, ni totalment segurs. Qualsevol canvi o millora efectuada en aquests dispositius mèdics, com l'aplicació d'un tractament superficial o el desenvolupament de noves composicions del biomaterial emprat en la seua fabricació, precisa un costós i complicat procés d'avaluació de la biocompatibilitat del producte d'almenys quatre anys per a realitzar l'experimentació in vitro, in vivo i preclínica.

L'aplicació empresarial del nou mètode abasta sectors com la producció de pròtesi; la fabricació de materials que han d'estar en contacte amb l'os; les empreses de dispositius mèdics percutanis; d'investigació; grups d'assaig in vitro i in vivo que desenvolupen biomaterials per a la determinació de la seua capacitat de regeneració de teixits o el sector sanitari, en particular clíniques dentals, hospitals i agents involucrats.

La nova tecnologia està validada a escala experimental en l'entorn de laboratori i l'equip investigador cerca col·laboració per al desenvolupament i adaptació d'aquesta tecnologia en aplicacions concretes mitjançant acords específics i posterior acord de llicència amb empreses.

Vídeos:

http://www.svideo.uji.es/peli.php?codi=3265&lg= (valencià)

http://www.svideo.uji.es/peli.php?codi=3266&lg= (English)

http://www.svideo.uji.es/peli.php?codi=3264&lg= (castellà)

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions