L'UJI explica a la societat els resultats i projectes europeus del Programa Horitzó 2020

21/07/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Vicerectorat d’Investigació i Transferència i el Projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana de l’UJI han organitzat, en col·laboració amb la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació del Servei de Comunicació i Publicacions, una sèrie de sessions informatives sobre els projectes castellonencs que han obtingut finançament del Programa Horitzó 2020 de la Unió Europea. Amb el títol «Investigació europea a l’UJI», es realitzarà en format virtual des de Zoom el dies 14, 15, 16 i 17 de juliol de 2020 entre les 12.30 i les 13.30 hores, excepte la sessió inagural, que serà de 10 a 11 hores.

L’activitat forma part de la difusió final del conjunt de projectes de la universitat pública de Castelló amb finançament d’aquest programa i consistirà en una breu presentació dels treballs de cada àmbit de coneixement i en un diàleg obert amb totes les persones que hi participen, les quals podran conèixer de primera mà el seu plantejament i resultats. Les sessions, obertes a tothom, estan especialment adreçades als sectors empresarials, d’administració i emprenedoria amb la finalitat d’establir una comunicació bidireccional amb diferents sectors socials.

PROGRAMA

Dimarts 14 de juliol (10-11 h)
Inauguració a càrrec de la rectora de l'UJI, Eva Alcón, i presentació de projectes vinculats a les Humanitats i les Ciències Jurídiques i Econòmiques: ETHNA SYSTEM, LARCHER i SMART (video a Youtube)

Dimecres 15 de juliol (12.30-13.30 h)
Projectes de l’àmbit de la Ciència i Enginyeria dels Materials: UNCORRELATED, PEROXIS, SUN2CHEM, DROP-IT, A LEAF, NO-LIMIT, MAESTRO, YPACK, DREAM i REMEB (video a Youtube)

Dijous 16 de juliol (12.30-13.30 h)
Projectes vinculats a la Informàtica: EL-PEACETOLERO, DE4A, A-WEAR, OPRECOMP, GEO-C i INTERWINE (video a Youtube)

Divendres 17 de juliol (12.30-13.30 h)
Projectes de l’àmbit de Ciències de la Salut i Experimentals: H-WORK, TACTILITY, GLUCOTEAR, ECOWEB, AFFECTECH, EHCOBUTLER, ICARE i FF-IPM (video a Youtube)

10 milions d’euros en projectes

El personal investigador de la Universitat Jaume I ha enfortit la projecció internacional de la seua recerca en superar el límit dels 10 milions d’euros en captació de fons del Programa Horitzó 2020 de la Unió Europea des del seu inici. D’aquesta manera, en les convocatòries adjudicades fins avui, l’UJI ha augmentat en un 38% la subvenció obtinguda en l’anterior setè Programa Marc (7PM) de la UE, el que confirma l’impuls proporcionat des de la nova Oficina de Projectes Europeus i Internacionals.

Amb Horitzó 2020 la Comunitat Valenciana ha augmentat el 88% el seu retorn econòmic i la universitat pública de Castelló ocupa el sisè lloc autonòmic quant al retorn i és la primera institució provincial amb un 40% de quota. Per tipus d’accions, l’UJI ha aconseguit 4,74 milions en accions d’investigació i innovació; 2,49 milions en accions Marie Sklodowska-Curie en xarxes de formació innovadores (ITN); 2,25 milions en la primera Consolidator Grant de l’UJI; i la resta en accions d’innovació, coordinació i suport.

En aquests anys, la universitat pública de Castelló ha resultat beneficiària amb 28 projectes: sis de l’Institut de Materials Avançats (grups Energia i Materials Avançats-GAME i Semiconductors Avançats-GAS), entre els quals hi ha una Consolidator Grant del Consell Europeu d’Investigació (ERC); cinc del Laboratori de Psicologia i Tecnologia (Psicopatologia, avaluació i tractament dels trastorns emocionals); i tres de l’Institut de Tecnologia Ceràmica Agustín Escardino (Tecnologia Ceràmica i Enginyeria Química i Tecnologia de Materials).

Amb dos projectes, l’Institut de Noves Tecnologies de la Imatge (Grup en Tecnologies Geoespacials-GEOTEC), desenvolupa a l’Escola de Doctorat dos programes europeus de formación de personal investigador; el Grup en Informàtica i Arquitectures d’Alt Rendiment (HPCA); i el Grup en Polímers i Materials Avançats; i un per als grups en Sostenibilitat de les Organitzacions i Gestió de la Responsabilitat Social-Mercats Financers (SOGRES-MF); Recerca d’Òptica (GROC); Maneig Integrat de Plagues Agrícoles; Ètica Pràctica i Democràcia; WANT Prevenció Psicosocial i Organitzacions Saludables; Estudis Interdisciplinaris i Noves Aplicacions en Prehistòria; i Interacció i Sistemes Robòtics.

La consolidació durant el curs 2018-2019 de l’Oficina de Projectes Europeus i Internacionals de l’UJI en el suport i assistència al personal investigador durant la preparació i negociació de les propostes, la signatura dels contractes i el seguiment dels projectes ha sigut clau per a obtenir aquests resultats. L’arrelament ha estat possible, en part, pel disseny d’una estratègia en què es contempla l’acció coordinada amb la Fundació Universitat-Empresa, a través d’EuroFUE, amb un suport integral al personal investigador en tot el cicle de vida dels projectes.

H2020

Per al període 2014-2020, la Unió Europea ha concentrat la major part de les seues activitats de recerca i innovació en el vuitè programa marc, que es denomina Horitzó 2020 (H2020). Aquest programa centra l’atenció en tres pilars: ciència excel·lent, lideratge industrial i reptes socials, amb què contribueix a abordar els principals reptes socials a Europa (salut, alimentació i agricultura incloent les ciències del mar, energia, transport, clima i matèries primeres, societats inclusives i seguretat), a promoure el lideratge industrial i a reforçar l'excel·lència de la seua base científica. 

La participació en el Programa Marc implica competir amb els millors i en la majoria de les vegades amb activitats en consorci (grups de recerca, empreses i personal investigador), amb les excepcions de les ajudes més emblemàtiques del Consell Europeu de Recerca (ERC) que subvencionen als investigadors i investigadores europeus del més alt nivell. Cobreix des de la investigació bàsica fins a la innovació: investigació bàsica, desenvolupament de tecnologies, projectes de demostració, línies pilot de fabricació, innovació social, transferència de tecnologia, proves de concepte, normalització, suport a les compres públiques pre-comercials, capital de risc i sistema de garanties. El pròxim programa europeu per al període de 2021-2027 és l’anomenat Horizon Europe.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions