La rectora de l’UJI i la consellera d’Agricultura es reuneixen per a conèixer la evolució de l’estudi de vigilància epidemiològica a través de l’anàlisi de les aigües residuals

28/10/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha rebut la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà; la secretària autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, i el director general de l’Aigua, Manuel Aldeguer, els quals s’han desplaçat fins a l’Institut Universitari de Plaguicides i Aigües de la universitat pública de Castelló per a mantenir una reunió de seguiment del conveni per a l’estudi de vigilància epidemiològica del SARS-CoV-2 mitjançat l’anàlisi de les aigües residuals (COVID_Wastewater).

En la trobada han participat també el vicerector d’Investigació i Transferència, Jesús Lancis; el director de l’Institut Universitari de Plaguicides i Aigües i catedràtic de Química Analítica, Félix Hernández; el catedràtic del Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural, Ignacio Morell; el subdirector de Qualitat Ambiental de FACSA, Ernesto Santateresa, i les investigadores Rosa de Llanos i Marisa Rebagliato.

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha subratllat durant la visita que «la crisi sanitària provocada per la pandèmia de la COVID-19 ha evidenciat la necessitat d’intensificar l’aposta per la ciència i, per a això, cal augmentar els recursos públics i privats destinats a R+D+i». A més, Alcón ha explicat que aquest projecte d’investigació «exemplifica el paper clau de la ciència per a combatre el virus, per a garantir la seguretat i millorar la qualitat de vida de la gent».

La consellera Mireia Mollà ha defensat «l’impuls de l’administració autonòmica a la investigació i els projectes de ciència aplicada» com els que contempla aquest conveni que compta amb una dotació de 50.000 euros per al 2020. Mollà ha explicat que l’objectiu del projecte és «trobar indicadors homogenis i avalats per a aconseguir un instrument de vigilància epidemiològic indicatiu i significatiu que permeta adoptar protocols d’actuació i prevenció».

COVID_Wastewater

El projecte d’investigació «Seguiment de la pandèmia COVID-19 a través de l’anàlisi de les aigües residuals. Estudi pilot en municipis de la província de Castelló. COVID_Wastewater» es desenvolupa en sis municipis: Castelló, Almassora, Benicàssim, la Vall d’Alba, Borriana i Vila-real, des del passat mes de maig sota la direcció de l’Institut Universitari de Plaguicides i Aigües de l’UJI, i concretament del professor Félix Hernández, en col·laboració amb l’empresa FACSA.

Proposa una estratègia de treball per al seguiment d’aquesta i altres malalties d’origen microbiològic per a contribuir així a l’establiment d’un sistema eficient de vigilància epidemiològica del virus de la COVID-19, amb dos objectius principals: conèixer l’evolució de la taxa global d’infecció en una població i detectar de forma primerenca possibles rebrots.

És un projecte d’investigació multidisciplinari on participen experts de diferents àmbits: enginyeria, microbiologia, biologia, especialistes en l’estudi d’aigües residuals i en epidemiologia. La investigació s'està duent a terme a partir de la combinació de la informació demogràfica, epidemiològica i ambiental dels municipis amb les dades obtingudes de la presa de mostres en les aigües residuals de diferents estacions depuradores.

A mig termini, aquesta investigació ajudarà a establir les bases per a futures aplicacions de l’anàlisi d’aigües residuals en el control de malalties. És un exemple del potencial que la col·laboració institucional i el sector privat té en l’àmbit de la investigació i la transferència de resultats, i compta amb el finançament de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

L’Institut Universitari de Plaguicides i Aigües de l’UJI desenvolupa una àmplia tasca investigadora en l'àmbit de l'epidemiologia basada en l'anàlisi de les aigües residuals, desenvolupant projectes sobre estimació de consum de drogues, tabac, alcohol o fàrmacs en poblacions europees. Així mateix, desenvolupa diverses línies de recerca relacionades amb la seguretat alimentària i en l’àmbit dels residus de plaguicides.

De fet, aquest Institut de la Universitat Jaume I alberga el Laboratori d’Anàlisi de Residus de Plaguicides (LARP), que és el laboratori de referència del Ministeri d’Agricultura en estudis sobre residus de plaguicides realitzats sota Bones Pràctiques de Laboratori (BLP). Els estudis BLP es realitzen amb finalitats d'autorització i registre de productes fitosanitaris a la UE, i serveixen, entre altres aspectes, per a establir els límits màxims de residus de plaguicides en aliments.

Imatges

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions