Pràctiques sostenibles de fertilització i reg en la producció de cítrics

18/11/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I i Coca-cola han presentat el projecte «Citrus farmers, water savers», una iniciativa que té com a objectiu la implementació de pràctiques sostenibles de fertilització i reg dissenyades per a reduir el consum d'aigua i els impactes ambientals associats a la producció de cítrics a la Comunitat Valenciana, Catalunya, Múrcia i Andalusia.

L'Institut Universitari de Plaguicides i Aigües (IUPA) de l’UJI coordina aquest projecte en el qual col·laboren el Institut de Recerca de Tecnologia Agroalimentària (IRTA) de la Generalitat de Catalunya, amb seu a Lleida; i l'empresa ambiental Inèdit, pertanyent al Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona, en un projecte finançat per The Coca-cola Foundation (Atlanta, USA) i liderat per Coca-cola Iberia.

L'acte de presentació ha comptat amb la participació del rector de l’UJI, Vicent Climent; la directora de RC de Coca-cola Iberia, Ana Gascón; el catedràtic de Hidrogeología de l’UJI, Ignacio Morell; Carles M. Gasol de l’empresa Inèdit, i Joaquin Pallarés, de la Finca La Reva, participant en el projecte.

El catedràtic de Hidrogelogía de l’UJI i director del IUPA, Ignacio Morell, ha explicat que la «eficiència més rendible en el consum de l'aigua és quan s'aplica a l'agricultura» perquè prop del 70 per cent de la demanda actual d'aquest ben és per a finalitats agrícoles. El professor ha indicat que en un termini de 15 anys hi haurà un descens entre el 5 i el 10 dels recursos hídrics, per açò, ha comentat, en relació amb aquest projecte, «augmentar l'estalvi d'aigua en el cultiu dels cítrics pot ser una de les mesures més eficients per a compensar el descens dels recursos».

Per la seua banda, Carles M. Gasol, ha indicat que l'objectiu del projecte és «millorar la sostenibilitat de la producció dels cítrics però també la seua competitivitat en estalviar-se no solament aigua sinó també fertilitzants». El projecte està implementat actualment en 256 hectàrees, encara que el seu objectiu final és aconseguir les 750. La previsió d'estalvi d'aigua és de 344 milions de litres d'aigua amb la renovació de prop de 1000 quilòmetres de sistemes de reg. El director tècnic de la Finca La Reva, a València, Joaquín Pallarés, s'ha mostrat molt satisfet amb la seua participació en el projecte perquè pensem que «no solament ens permetrà estalviar cost en aigua i fertilitzants, sinó que també millorarà la qualitat de la producció citrícola».

Ana Gascón, directora de RC de Coca-cola Iberia ha assenyalat que «aquest projecte forma part del compromís de Coca-cola amb la sostenibilitat al llarg de tota la cadena de valor», perquè la implementació de pràctiques sostenibles «permetrà reduir els costos econòmics i els impactes ambientals associats al cultiu de cítrics, al mateix temps que contribueix a preservar i millorar les ocupacions rurals».

Finalment, el rector de la universitat pública de Castelló, Vicent Climent, ha indicat que espera que «aquest projecte siga capaç de guanyar-se la confiança dels propietaris agrícoles per a dur a terme aquestes propostes de sostenibilitat i eficiència, en un clar esperit de responsabilitat social com és el que impregna l'activitat universitària».

La jornada s'ha iniciat al matí amb una recepció en la finca de Villarosa a Castelló, seguida d'una visita guiada i una explicació de les claus de la sostenibilitat del projecte. Més informació: citricos.sostenibles@ineditinnova.com.

Imatges

Vídeos i infografia

https://www.facebook.com/CocaColaCoEspana/videos/1594233597329622/

https://www.facebook.com/CocaColaCoEspana/videos/1579675205452128/

https://www.cocacolaespana.es/historias/infografia-acuiferos-castellon

https://www.cocacolaespana.es/historias/infografia-devolver-agua-naturaleza

 

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions