L’UJI programa teatre, conferències i jornades per a celebrar la Setmana de la Ciència 2013

08/11/2013 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Una altra forma de veure la tasca de Darwin i les seus fonamentals aportacions a la humanitat, de la mà dels actors Juli Cantó i Enric Juezas, ha obert divendres 25 d’octubre de 2013 la celebració de la Setmana de la Ciència i la Tecnologia 2013 a la Universitat Jaume I de Castelló. L’obra teatral Darwin permet al públic arribar a conèixer, de manera amena i senzilla l’home que va contribuir a un canvi tan radical en el pensament humà.

La programació continua el 5 de novembre de 2013 amb la primera de les conferències de divulgació científica del cicle organitzat per la Facultat de Ciències de la Salut amb el títol de SOM-OS, en què es pretén aproximar el coneixement científic d’una forma relaxada i accessible però rigorosa. Som pols d’estels? és la primera de les conferències, impartida per Sonia Fernández-Vidal, escriptora, divulgadora científica, professora i investigadora de la Universitat Autònoma de Barcelona. En la conferència es farà un recorregut pels principis bàsics de la física quàntica i com va canviar el concepte de realitat respecte a la física clàssica. La xarrada tindrà lloc a les 12.30 h a l’aula magna de la Facultat de Ciències Humanes i Socials.

La següent activitat serà l’espectacle El régimen del pienso de la companyia La Zaranda, un paral·lelisme entre la història que explica i l’ésser humà. El mateix títol ja ve carregat de múltiples ressonàncies. Sense deixar de costat els elements tragicòmics que caracteritzen la companyia, aquest és un treball dur, negre i descarnat que aborda sense concessions la visió del món com a simulacre. Una obra dramatúrgicament complexa que representa un gran pas endavant en la trajectòria poètica i conceptual de la companyia. L’obra es representa dissabte 9 de novembre a les 20.30 h al Paranimf de l’UJI, dins de la mostra de teatre Reclam.

El dia 12 de novembre es realitza al Rectorat el Taller de comunicació social de la ciència per al personal investigador, dedicat enguany a les bones pràctiques de comunicació de la ciència a la universitat, amb la participació d’empreses del Parc científic, tecnològic i empresarial de l’UJI (Espaitec) i amb la directora del Laboratori de Psicologia i Tecnologia de l’UJI i responsable del Grup CIBERon, Cristina Botella.

En la segona de les conferències del cicle SOM-OS, el professor i divulgador científic Pablo Herreros es pregunta Som mones? S'hi desmitificarà la idea que l’agressivitat ha jugat un paper clau en l’evolució humana i que la comparació de la nostra conducta amb la dels primats permet rastrejar els orígens del lideratge, la resolució de conflictes o la innovació. Herreros realitza una important tasca de divulgació científica, és membre de la Fundació REDES per a la Ciència i autor de diversos blogs. La xarrada es realitza dijous 14 de novembre a les 16 h en la sala d'actes Alfons el Magnànim de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques.

L’última de les conferències del cicle, dimecres 20 de novembre, es planteja la pregunta Som ADN? En aquest cas, la investigadora Mara Dierssen explicarà com el coneixement científic ha revelat que el nostre cervell és molt més plàstic i flexible en la seua capacitat d’adaptació i funcionament que el que havíem sospitat, i que la seua organització i operativitat vénen delimitats pel genoma. Dierssen és autora de més d’un centenar d’articles científics en revistes i actualment treballa en el Centre de Regulació Genòmica a Barcelona, on investiga el rol de diversos gens en trastorns com ara la síndrome de Down, l’esquizofrènia o el trastorn obsessiu compulsiu.

La Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real ha organitzat un ampli programa d’activitats per a la “1ª Setmana de la Ciència i la Tecnologia a Vila-real, una aposta per la investigació i la divulgació científica” que es celebrarà del 18 al 22 de novembre amb demostracions experimentals, xarrades amb personalitats de renom en el món de la ciència, i una exposició de fotografies sobre l’evolució històrica dels equipaments de caràcter científic. En les activitats està previst que participen més de 600 estudiants dels Centres d’Educació Primària de Vila-real. Les demostracions per a l’alumnat abordaran temes com el laboratori de robòtica, la tecnologia làser, l’electricitat a partir de l’hidrogen i oxigen, les impressores 3D i la realitat augmentada, entre d’altres. En quant a les conferències, el dilluns 18, a les 18:30h, alumnat i professorat de l’IES Lluis Vives contaran la seua àmplia experiència en projectes de ciència i tecnologia; el 19 de novembre, a les 19:30 h, el conegut divulgador científic Manuel Toharia oferirà la conferència “¿Por qué la ciència es fàcil y divertida?”; el dimecres 20, a les 19:30 h, el Director del Centre d’Enginyeria de Superfícies, Joaquín Lira, parlarà de “Materialia: arte, tecnologia y ciencia”; el dijous 21, a les 19:30 h, la conferència “Tecnología Láser: ¿Hollywood o ciència?” estarà a càrrec de Xermán de la Fuente, investigador de l’Institut de Ciència dels Materials d’Aragó; y el divendres 22, a les 18:30 h, es completaran les xarrades amb “La física de los materiales”, amb el catedràtic de la Universitat de València Eulogi Oset. Les xarrades tindran lloc a la seu de la UNED a Vila-real, on també es podrà veure l’exposició fotogràfica “Evolució de l’equipament de caràcter científic”.

La celebració de la Setmana de la Ciència, que durant els últims mesos de l'any busca acostar la investigació i la tecnologia a la societat, inclourà a més les XIII Jornades de Videojocs els dies 3, 4 i 5 de desembre, organitzades per l'Institut de Noves Tecnologies de la Imatge i Espaitec, que inclouran tallers per a la creació de videojocs i diferents ponències.

La Universitat Jaume I té el patrocini de Facsa i Iproma per a les activitats desenvolupades des de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, integrada en la Xarxa d’Unitats Científiques i de la Innovació de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, així com el patrocini de la Xarxa d’Universitats Valencianes per al foment de la R+D+i i Espaitec (Parc Científic, Tecnològic i Empresarial de l’UJI) per al Taller de comunicació social de la ciència.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions