L'èxit d'una excel·lent relació amb la societat

25/02/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Corria l'any 1993 quan vaig rebre una trucada de l'aleshores president de la Generalitat, Sr. Joan Lerma, per a sol·licitar-me que acceptara el càrrec de president del Consell Social de la Universitat Jaume I, en el qual vaig romandre durant 23 anys, fins a 2017, quan vaig cedir el testimoni al meu vicepresident i bon amic José Luis Breva. Van ser anys que recorde amb enorme emoció i amb la grata sensació d'haver format part de la creació d'aquesta universitat pública de Castelló. Poc podia imaginar jo que estaria 23 anys en el càrrec.

El meu pas per la Universitat de València va ser clau en la decisió d'involucrar-me en el desenvolupament de la nostra universitat. Vaig tenir l'oportunitat de relacionar-me amb un quadre de professors universitaris de gran qualitat i, sobretot, vaig aprendre la gran tasca que des de la Universitat es podia desenvolupar en benefici dels estudiants, els professors i tot l'entorn socioeconòmic en general.

En tots aquests anys he tingut el privilegi d'assistir al creixement exponencial de la Universitat Jaume I. Em referisc al creixement de les instal·lacions del campus, sent la Facultat de Ciències de la Salut l'última a implantar-se, i també a l'enlairament de l'UJI quant a l'excel·lència en la investigació, docència i gestió a tots els nivells, fins a convertir-se en una de les 17 universitats espanyoles que es troben entre les primeres 600 universitats del món (Rànquing de Xangai).

A parer meu, el gran èxit de la nostra universitat es deu al fet que hem aconseguit, entre tots, una excel·lent relació entre la comunitat universitària i la societat de Castelló. Aqueixa proximitat es deu en gran part a l'empenta donada a la Fundació Universitat Jaume I-Empresa, de la qual he sigut president durant els seus primers 25 anys de marxa, com un excel·lent canal per a transmetre les capacitats de la universitat cap al teixit productiu castellonenc, i al revés, arreplegant les necessitats de la societat i traslladant-les a la universitat.

Bon exemple d'això són, entre altres iniciatives, la promoció de les pràctiques universitàries en empreses; la transferència del coneixement generat pels grups d'investigació de l'UJI cap al teixit productiu; l'especialització que ha experimentat la Fundació en l'organització de tota mena de congressos i jornades; l'excel·lent trajectòria de la FUE-UJI com a entitat gestora de formació, adaptant-se a les exigències del mercat laboral i a les demandes del sector productiu, així com transformant-se quan ha sigut necessari virar cap a la formació 100% en línia i en directe, o live-learning. Finalment, encara que no menys important, i molt en la línia del «segell» d'internacionalització que la Universitat Jaume I vol imprimir de manera transversal, va ser la creació, al final del meu mandat, d'una Oficina de Projectes Europeus i Internacionals, l'EuroFUE-UJI.

El Consell Social ha considerat sempre la importància de la investigació en innovació i noves tecnologies, i ha tingut present el valor de la labor docent, i en aquesta línia ha atorgat en cada curs acadèmic, per al seu foment, premis a la investigació, a la trajectòria investigadora, a la iniciativa emprenedora estudiantil i a l'excel·lència docent.

El maig de 2008 vam organitzar la Conferència de Consells Socials de les Universitats Públiques Espanyoles, posant en comú criteris i experiències per a avançar en la millora de les relacions universitat-societat. Crec que aquest esdeveniment va ser molt important per a les universitats espanyoles.

Confie que aquests fantàstics primers trenta anys de la nostra volguda Universitat Jaume I siguen l'inici d'una llarga trajectòria on es continuen recollint importants èxits, tant per a la institució com per a la societat castellonenca.

 

Rafael Benavent

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions