El mar, visió d’uns nens que no l’han vist mai

25/01/2023 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Companyia

De Xavier Bobés i Alberto Conejero

Duració

70 minuts

Seients numerats

si

Tipus

Teatre

Data: 10 de febrer de 2023
Hora: 19.30h
Preu:  8€ ‒ Tarifa reduïda: 6 €
Lloc: Paranimf de la Universitat Jaume I

Autoria i direcció: Xavier Bobés i Alberto Conejero
Intèrprets: Xavier Bobés i Sergi Torrecilla
Dramatúrgia: Alberto Conejero, a partir de textos de xiquetes i xiquets de l’escola de Bañuelos de Bureba, del seu mestre Antoni Benaiges, Marina Garcés i Alberto Conejero
Durada: 70 minuts

Espectacle en català i castellà.

Aquesta és la història d’una promesa que no es va poder complir, la que va fer un mestre al seu alumnat. El mestre era Antoni Benaiges. L’alumnat eren xiquets i xiquetes de l’escola rural de Bañuelos de Bureba, un poble de la província de Burgos. La promesa la va fer un dia d’hivern de l’any 1936. Els va prometre el mar. L’any 1934 el jove mestre català Antoni Benaiges arriba a l’escola rural de Bañuelos de Bureba, un xicotet poble de Burgos. Pocs mesos després paga de la seua butxaca una impremta i un gramòfon. Des d’aquell mateix any, els xiquetes i les xiquetes publiquen les seues emocions, somnis i pensaments.

El mes de gener de 1936, els xiquetes i les xiquetes publiquen El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca. El quadern «conté, en format de vers, més que de prosa, les expressions dels escolars de com s’imaginen el mar, les seues pors i els seus somnis». El mestre els promet que aquell mateix estiu els portarà a Catalunya perquè coneguen el mar. El 25 de juliol de 1936 Benaiges és afusellat. La promesa del mestre ja no es podrà complir. La peça –fruit de la nostra primera trobada com a creadors– proposa un dispositiu en el qual els objectes, el poema i el material documental conviuen sense jerarquies.

 

 

 

entrades

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals