El projecte sobre patrimoni industrial impulsat per la Seu dels Ports de Campus Obert UJI buscarà la implicació dels col·lectius locals

29/03/2023 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Villores ha sigut la seu de la tercera reunió del projecte sobre patrimoni industrial i preindustrial que ha impulsat el programa Campus Obert de la Universitat Jaume I a la Seu dels Ports, i que s'ha celebrat amb el títol de 'La importància de la catalogació del Patrimoni immoble, moble i immaterial'. L'Espai Social L’Espardenya de la localitat ha reunit a ADLs i altres agents locals dels municipis de Villores, Palanques, La Pobla de Benifassà, Ares del Maestre, Vilafranca, la Mata i Forcall, així com una representant del Departament de Joventut de la Mancomunitat els Ports i tècnics del Servei d'Activitats Socioculturals de l'UJI.

El projecte es porta a terme amb l’acompanyament tècnic de Diana Sánchez Mustieles, doctora arquitecta especialista en Patrimoni Industrial, i pretén posar en valor els béns patrimonials de la comarca relacionats amb les activitats econòmiques i socials. Amb aquest propòsit, el primer objectiu de la iniciativa és realitzar una base de dades en la qual s'integren els elements seleccionats en cada localitat que passaran a formar part del catàleg de fitxes. En aquest sentit, els agents que coordinaran el projecte en cada municipi, buscaran la implicació i participació dels col·lectius locals i dels veïns i veïnes per a triar els béns patrimonials que s'inclouran en les bases de dades i que serà el punt de partida de la iniciativa.

Precisament, la reunió que s'ha realitzat a Villores ha tingut com a eix principal, desenvolupar un model de fitxa adient al projecte amb la finalitat de què siga útil per a arreplegar les dades de cadascun dels elements que formen part de l'inventari de patrimoni industrial i preindustrial de la comarca dels Ports. En aquest sentit, Diana Sánchez, va impartir un taller en el qual els assistents van treballar uns models tipus de fitxa i van acordar la necessitat de treballar en dos models diferents de document per a recaptar informació: una fitxa per al patrimoni moble i immoble i una altra destinat al patrimoni immaterial.

Els agents implicats en el projecte s'han marcat entre altres objectius aconseguir donar visibilitat al patrimoni, connectar i activar els veïns i treballar en clau de territori.

La jornada va finalitzar amb l'explicació, per part dels agents locals, del projecte que s'està realitzant a Villores al voltant de l'espardenya, símbol de la identitat de la localitat, i amb el qual volen recuperar tot el patrimoni material i immaterial sobre aquesta activitat econòmica, que ha estat molt lligada al desenvolupament social i econòmic del municipi.

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals