Cirat portarà a terme un taller de conservació preventiva del patrimoni en col·laboració amb el PEU

02/03/2023 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Cirat portarà a terme un taller de conservació preventiva del patrimoni en col·laboració amb el PEU


El municipi de Cirat enceta aquest cap de setmana el taller 'Conservació preventiva del patrimoni de Cirat'. En concret, serà el dissabte, dia 4 de març, quan es porte a terme la primera de les classes programades d'aquesta iniciativa impulsada per l'Associació Las Salinas, amb l'acompanyament del Programa d'Extensió Universitària (PEU-UJI) i en la qual també col·labora l'ajuntament de la localitat. 
El curs consta de quatre jornades que es desenvoluparan els primers dissabtes de cada mes, entre març i juny, i va destinat a persones no professionals de la conservació-restauració.La formació tindrà un caràcter teòric-pràctic i estarà impartida per Manuel Moragues, llicenciat en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València. L'objectiu del curs és "donar ferramentes a les persones inscrites perquè puguen per elles mateixes posar en valor, conservar i preservar les peces de la col·lecció museogràfica de Cirat i així frenar el seu deteriorament", assegura Moragues.

Aquesta proposta formativa, que va tindre la seua primera edició en 2017 amb la direcció de la restauradora Mayte Pastor, va nàixer en el marc del projecte "Salvemos nuestro museo" de l'Associació Las Salinas amb l'objectiu de consolidar un espai per albergar la col·lecció museogràfica de Cirat. Així, la idea del curs és frenar els possibles deterioraments d'una selecció de peces per a poder exposar-les en els espais museogràfics de Cirat, formats pel seu Forn i la “Casa Abadia”. El curs tindrà una duració de 12 hores repartides en quatre jornades i la formació se centrarà en treballar amb peces relacionades amb l'antic forn de la localitat, en concret peces metàl·liques, de fusta i de ceràmica utilitzades per a l'elaboració del pa.

En un principi, es pretén que aquesta activitat siga anual i que servisca per a anar recuperant, a poc a poc, la col·lecció museogràfica de Cirat. Manuel Moragues, explica que "amb tallers com aquest, es vol sensibilitzar a la població amb el patrimoni, ajudar a les persones a conservar les obres, a manipular-les, frenar els seus deterioraments i assegurar la seua conservació per a les futures generacions. Si la gent d'un poble no valore les seues peces, aquestes es perdran i ningú les valorarà".

En l'actual curs s'han inscrit 15 persones que iniciaran les classes el pròxim dissabte.


 

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals