Les Jornades d'Acció Rural generen espais d'interconnexió entre projectes del PEU UJI i estableixen estratègies de col·laboració

03/11/2023 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La cultura és un dels instruments fonamentals per a fixar població i integrar les persones nouvingudes al medi rural. És una de les conclusions que s'ha posat sobre la taula en les Jornades d'Acció Rural celebrades al complex hoteler Mar de Fulles d'Alfondeguilla, organitzades pel Programa d'Extensió Universitària de l'UJI amb col·laboració amb el Grup d’Investigació DESiRES. La iniciativa ha estat plantejada com una trobada entre els diferents projectes que s'estan portant a terme al territori amb l'acompanyament del PEU, amb l'objectiu de debatre i reflexionar sobre estratègies d'acomodació de la població.

En total han sigut 25 persones, responsables dels diferents projectes d'arreu del territori, les que han participat en unes jornades que van ser inaugurades per la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat de l'UJI, Carmen Lázaro, i el diputat de Desenvolupament Rural i Accions contra la Despoblació, Santi Pérez, i en les que s'ha destacat la necessitat de teixir sinergies entre els col·lectius minoritaris i que revertir el despoblament comença per reconéixer la realitat.

Lázaro ha volgut “alabar el treball pel territori que s'està fent per part de col·lectius i associacions amb el suport del Programa d'Extensió Universitària”, al mateix temps que ha assegurat “la importància de donar visibilitat als projectes que s'estan portant a terme”. En la mateixa línia ha parlat el diputat províncial Santi Pérez, qui va assenyalar la “necessitat de donar visibilitat a la cultura en espais rurals, un fet que, potser seria més complicat sinó fora pel treball del PEU-UJI, amb el qual la Diputació sempre ha col·laborat”.

Els projectes que han participat en la trobada són el de Mobilització del Coneixement/Xarxa Experta, Acomodació Rural, Acompanyament del PEU, AVAN, Museu Pedagògic i Nova Ruralitat. A més, s'han presentat diferents iniciatives que s'estan portant a terme en diferents localitats a través del projecte d'acompanyament del PEU, que treballen en el patrimoni i la cultura com a factors de retenció de la població, com per exemple el FAVA 365 de Vilanova d'Alcolea, el projecte sobre l'espardenya de Villores, Biblioxarxa i el projecte patrimonial de la Mancomunitat de Penyagolosa. Al mateix temps, les jornades han donat visibilitat a altres iniciatives que centren el seu treball en les estratègies d'atracció i manteniment de la població, com són els models del col·lectiu Almedíjar Vive o Wellcoming Space, de la Universidade da Coruña.

La trobada ha servit per a trencar barreres i generar eixa connexió que es pretenia entre els responsables dels projectes que han participat en la iniciativa. Xavi Ginés, professor de sociologia de l'UJI i un dels membres del Grup d'Investigació DESiRES, ha assenyalat que “és necessari que convergisquen els diferents projectes que han participat i és lògic que en algun punt es retroalimenten i s'ajuden, de fet ja hi ha hagut contactes i interés de persones que està treballant a la zona del Penyagolosa amb responsables de projectes dels Ports”.

Per la seua banda, el coordinador del Servei d'Activitats Socioculturals de l'UJI i tècnic del PEU, Albert López, considera que la part positiva de la trobada “és que la gent que ha assistit treballa des de la vocació, des de les emocions, des de la voluntat de transformar un territori, un fet que uneix molt i s'ha trobat amb equips que treballen des del mateix punt de vista i això crea unes sinergies molt potents, inclús col·laboracions que ja s'han establert a curt termini”.

Aquesta és la primera convocatòria conjunta de projectes del Programa d'Extensió Universitària, ja que en anys anteriors s'organitzava com una jornada d'avaluació. Enguany ha tingut un format de jornades de reflexió per a compartir experiències i que han suposat “una oportunitat perquè totes i tots siguem conscients de la força que té el PEU al trobar-se tots els projectes i adonar-nos que estem tots interconnectats”, explica López. En aquest sentit, el tècnic del PEU ha argumentat que “ha sigut un punt d'inflexió en el PEU, ja que hem pogut sumar algunes veus que estaven treballant, però que no estaven integrades en el programa, com són els investigadors de l'àrea de sociologia i de l'equip DESiRES, fet pel qual crec que ha sigut molt interessant.

Així, s'ha presentat el projecte Acomodació Rural, un estudi que encara està en procés, i amb el qual es vol conéixer com es configuren els vincles socials entre la població local, en especial entre aquelles persones que han residit tota la seua vida i aquelles que ho han fet de manera més o menys recent, i descobrir perquè hi ha persones que refermen el seu nou compromís amb la ruralitat i hi ha altres que no perduren en la seua residència.

En aquest sentit, Albert López, ha deixat clar que “des del PEU defensem que la cultura és el quart pilar del desenvolupament, i és fonamental per a fixar població en el territori, per tant creiem que la cultura ha de seguir sent l'eix del desenvolupament, sobretot, en àrees rurals” i conclou que “hem vist experiències de patrimoni que han pogut transformar relacions socials en el territori i a partir d'ací generar iniciatives culturals i fins i tot econòmiques, per tant és un dels eixos clau pels quals seguirem apostant”.

Els participants en les jornades han destacat que calen espais com aquest en el qual es puga crear la interconnexió entre projectes i persones, fet que produeix una informació d'alt valor qualitatiu.ç

Claus Acció Rural 2022

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals