Entrevista | Fátima Pérez (Mèxic): “El fet de realitzar les pràctiques al PEU m'ha fet confiar més en les meues capacitats i m'ha donat la possibilitat d'afrontar nous reptes”

06/05/2022 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Fátima Pérez és una estudiant de la Universidad Pedagógica Nacional de Mèxic (UPN) on cursa la llicenciatura d'Intervenció Educativa. En l'actualitat, s'està formant en diverses assignatures del grau de Mestra d'Educació Infantil a la Universitat Jaume I (UJI), com a estudiant visitant. Al mateix temps, impulsada per un dels professors del departament, està realitzant pràctiques al Servei d'Activitats Socioculturals, més concretament al Programa d'Extensió Universitària (PEU), on està participant en l'adaptació d'un taller PEU-UJI sobre patrimoni cultural dirigit a l'alumnat de primària de l'escola indígena 'Ve'e Tu'un Xavi' de la ciutat mexicana de Tijuana. 

-Per què has triat l'UJI de Castelló per a realitzar els teus estudis?
Jo crec que l'UJI m'ha triat a mi. Vaig estar buscant universitats a Espanya però no vaig poder vindre degut a la pandèmia. Aleshores, hi havia un enllaç entre la UPN i l'UJI gràcies a uns projectes conjunts que s'havien fet anys enrere i només va fer falta recuperar el contacte per a poder iniciar les gestions i convertir-me en alumna de l'UJI. 

-En aquests moments estàs realitzant unes pràctiques al Programa d'Extensió Universitària. Què et va atraure?
Em van atraure els projectes que estant realitzant, ja que pràcticament es poden considerar intervenció educativa, que consisteix, entre altres coses, en treballar amb comunitats i conèixer les seues necessitats. Me va cridar l'atenció el fet de poder portar a la pràctica els meus coneixements a través de projectes i poder tindre un primer apropament amb la comunitat ací a Espanya. Al mateix temps, vaig pensar que seria una experiència que em podia servir tant a nivell professional com personal. 

-Has participat en algun dels projectes que porta a terme el PEU?
Sí, he visitat algunes poblacions com Matet, Costur o Villores i he comprovat de primera mà com es treballa amb les comunitats i també me n'he adonat que els col·lectius es preocupen molt pel patrimoni que s'està perdent i treballen per recuperar-ho. 

-Què destacaries de les persones que treballen al PEU?
Me he trobat amb gent que m'han fet confiar en mi i creure en mi mateixa i en les meues habilitats, i que m'han donat la possibilitat d'afrontar nous reptes com la elaboració d'un taller i portar-ho a terme de manera virtual. La veritat és que estic molt interessada i molt emocionada i he d'agrair que em donen aquesta oportunitat i que confien en mi. 

-Estàs dissenyant un taller que es portarà a terme aquest mes de maig, en format online, amb una escola de primària de Tijuana, a Mèxic. En què consisteix?
Consisteix en recuperar el patrimoni cultural dels xiquets i xiquetes que cursen primària a l'escola 'Ve'e Tu'un Xavi', un alumnat d'origen indígena que arriba a Tijuana per a buscar una millor vida. La majoria no acaba els estudis de batxiller, per això, un dels objectius del taller, a més de recuperar les seues arrels, és que mantiguen l'interés per continuar estudiant. El taller tindrà es realitzarà en format online i constarà de tres sessions d'un hora cada setmana

-Quines necessitats té Tijuana de recuperar eixe patrimoni cultural?
Tijuana és una ciutat fronterera amb els Estats Units i de vegades la cultura es mescla i es van perdent tradicions mexicanes, una cosa que em sembla preocupant i lamentable. Inclús s'estan perdent algunes llengües, ja que molts xiquets indígenes arriben a Tijuana i deixen de parlar el seu idioma natiu i aprenen l'anglés. Crec que és un fet que ens ha de preocupar. S'ha de procurar que aquests xiquets i xiquetes senten la identitat de ser mexicans i que ho promouen al lloc on estiguen. 

-Desenvoluparàs aquest taller una vegada tornes a Tijuana?
Sí, és molt important desenvolupar aquest projecte a Mèxic. No vull que es quede com un taller, vull que siga el punt de partida d'altres projectes que aniré connectant, poc a poc, ja que hi ha moltes necessitats en les que treballar a Tijuana i una es salvar la cultura i el patrimoni i el valor que ens uneix com a mexicans. 
 

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals