La Jaume I celebra el Dia Internacional de la Dona

20/03/2013 | MARÍA BENAVENTE
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Congrés «La cultura de les cuines» diadeladona diadeladona

    Nieves Alberola, de l'IUEFG, i Nieves Pascual, professora de la Universitat de Jaén. | FOTO: ÀLEX PÉREZ

Durant el mes de març, la Universitat Jaume I va commemorar el Dia Internacional de la Dona amb diferents activitats organitzades per l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano (IUEFG), la Fundació Isonomia i el Servei d’Activitats Socioculturals.

Una d’aquestes activitats va ser el congrés anual que cada any organitza l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere de l’UJI, i que en aquesta XVII edició es va desenvolupar amb el títol «La cultura de les cuines: gènere, menjar i identitat» els dies 14 i 15 de març.

Nieves Pascual, professora titular de Literatura Nord-Americana a la Universitat de Jaén, va ser la primera ponent de la jornada. En la seua conferència, titulada «Menjant del mateix plat: mecanismes d’exotització en l’obra de Donna Leon», Pascual va abordar el debat de la utilització del menjar i la cuina en novel·les per a caracteritzar personatges, propulsar la investigació, ambientar l’acció o crear versemblança. Dins d’aquesta última funció, es va centrar en l’ús que fa Donna Leon, la gran dama del crim, d’aquest recurs. Mentre que alguns autors critiquen aquest mecanisme en novel·les policíaques per la «ralentització» que implica en l’acció, altres consideren que el menjar contribueix a transmetre tensió i que, igual que ho fan els anuncis publicitaris a la televisió, generen suspens.

Però el tema del gènere i menjar en les obres literàries no va acaparar tot el protagonisme; també s’hi va parlar de cuina en el cinema contemporani i en l’art; de bancs d’aliments i solidaritat; de la cuina nobiliària del segle XIX, i fins i tot, de banquets nupcials. Un ampli ventall de temes derivats dels conceptes de gènere, menjar i cultura tractats de forma que van tombar tòpics. Com comentava Rosa Agost, degana de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, en la presentació del Congrés, «hi ha moltes cuineres, però poques xefs». Agost va concloure la seua intervenció reivindicant que «les dones tenim moltes formes d’agafar la paella pel mànec, i ho podem fer tant dins com fora de la cuina».