Especialistes del sector del plàstic destaquen la necessitat d’investigar i repensar els usos d’aquest material per a la millora de la societat La Càtedra Reciplasa de Residus Urbans i la Càtedra UBE de Plàstics Sostenibles de l’UJI han organitzat la jornada sobre residus plàstics

25/05/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La jornada «Avançant cap a una gestió sostenible dels materials plàstics i dels seus residus», organitzada conjuntament per la Càtedra Reciplasa de Gestió de Residus Urbans i la Càtedra UBE de Plàstics Sostenibles de la Universitat Jaume I, ha comptat amb la participació d’especialistes del sector del plàstic, els quals han destacat la necessitat d’investigar i repensar els usos del plàstic per a la millora de la societat.

En la sessió, que ha estat inaugurada pel vicerector de Recerca, Jesús Lancis; el president de Reciplasa, Ignasi García, i el director de Recursos Humans, HSE, assegurament de qualitat i tutela de producte d’UBE, Santiago Bretón, s’han obert noves línies de reflexió en l’àmbit de la gestió sostenible dels residus.

La primera ponència ha estat impartida per Gemma Arroyo d'Ecoembes, en la qual ha abordat l’ecodisseny dels envasos plàstics i l’ecomodulació. A continuació, Teresa Martínez de SINTAC ha parlat sobre els plàstics i l'economia circular i ha remarcat la importància d’avançar cap a la gestió sostenible d’aquests materials. Així mateix, ha fet referència a conceptes com ara la circularitat, la sostenibilitat, la responsabilitat social i  la importància des de l'ecodisseny fins a la fi de la vida útil dels productes, és a dir, inversió i estalvi de recursos.

La tercera ponència ha sigut a càrrec del director d'R+D d’UBE i codirector de la Càtedra UBE de Plàstics Sostenibles Raül Sangrós, en la qual ha destacat la importància de la reducció de l'impacte mediambiental de l’activitat humana. Seguidament, María Vicente García de Considera ha analitzat la nova normativa dels materials plàstics, fent palesa la importància de l’aspecte regulatori en el control i l’impacte que els materials plàstics suposen per al medi ambient.

Luis Cabedo, catedràtic de l'UJI i director de la Càtedra UBE, ha impartit l'última xarrada sobre els bioplàstics, en la qual ha remarcat la complexitat i les transformacions que caldria aplicar per a la reducció dels residus plàstics.

A continuació, s’ha celebrat una taula redona, moderada per la periodista ambiental María Josep Picó i formada pels cinc ponents i el director general de Qualitat i Educació Ambiental de la Generalitat Valenciana, Joan Piquer, que ha obert el camí a noves reflexions sobre la necessitat d’aquest tipus de debats i la importància de la col·laboració entre els diferents agents i tota la societat.

Així, s’ha abordat la problemàtica dels plàstics i la necessitat de fomentar-ne un ús sostenible i una gestió adequada a través de la divulgació científica i d'una major conscienciació de fabricants, ciutadania i administració, perquè no sols afecten la salut, la qualitat de vida i el medi ambient present, sinó també les generacions futures.

L'acte de cloenda ha sigut a càrrec de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà Herrero.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions