El projecte AVAN impulsa propostes artístiques que estableixen un diàleg amb l'entorn i els seus habitants La primera trobada de la xarxa de centres rurals per a la recerca contemporània se celebrarà de l'1 al 3 d'octubre en els municipis de Forcall, Vilafranca, Sant Mateu, Vilanova d'Alcolea i Viver

24/09/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Crear comunitat i reforçar el sentiment de pertinença al projecte, a més d’establir sinergies i trobar sistemes de col·laboració entre les diferents institucions i col·lectius implicats en el projecte cultural AVAN, una proposta multidisciplinària al medi rural que compta amb l'acompanyament del Programa d'Extensió Universitària (PEU) de l’UJI, i la col·laboració del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i la Diputació de Castelló. Aquests són els principals objectius de la primera trobada d'aquesta xarxa de centres rurals per a la recerca contemporània que tindrà lloc de l'1 al 3 d'octubre de 2021 en els cinc municipis de l'interior de Castelló que formen part d'aquesta iniciativa: Forcall, Vilafranca, Sant Mateu, Vilanova d'Alcolea i Viver, i per a la qual s'ha triat el nom de Sembrar mons.

Durant tres dies, mediadors culturals, artistes, tècnics culturals de les diferents poblacions i l'equip d'AVAN conviuran en aquesta nova i original experiència en un viatge que els portarà a aquestes cinc poblacions on es desenvoluparà un ampli programa cultural on artistes vinguts de diferents llocs com Astúries, Galícia, el País Basc, Catalunya o la Comunitat Valenciana compartiran espais expositius i accions amb les creacions dels artistes locals. Però, el projecte AVAN és més que un festival d'art o una exposició puntual que trasllada la cultura contemporània de la ciutat al medi rural: «És un programa que impulsa propostes artístiques que estableixen un diàleg amb l'entorn i els seus habitants», segons explica el director del projecte, Rafael Tormo, i que «possibilita la realització en entorns rurals de pràctiques artístiques que abasten transversalment els coneixements, qüestionant els actuals consensos sobre allò que entenem per viure en un poble».

L'acte de presentació del projecte AVAN ha tingut lloc aquest matí al Centre del Carme Cultura Contemporània i hi han estat presents la vicerectora de Cultura y Relacions Institucionals de la Universitat Jaume I, Carmen Lázaro, i el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont.

En la seua intervenció, Lázaro ha destacat que «les tendències artístiques contemporànies permeten, a través d'aquest projecte, que les institucions, les persones i el territori, treballant conjuntament, troben la forma d'expressar-se sense confrontar, sumant costums, arrels, patrimoni, identitats i posant en valor que en el context rural també és possible la contemporaneïtat i altres maneres d'entendre i veure el món».

Per la seua part, Pérez Pont ha assenyalat que «des del Consorci de Museus treballem per a fer de la cultura un vehicle a través del qual construir i compartir nous sabers, en comunitat, i en aquest sentit el projecte AVAN no sols contribueix a revitalitzar l'entorn rural de la nostra Comunitat a través de l'art sinó que ho fa involucrant a diferents agents socials i artístics. AVAN és un exemple de les diferents iniciatives que des del Consorci de Museus estem impulsant per a la vertebració del nostre territori tant a les comarques de Castellò, com a València i Alacant” i ha afegit que «amb aquest projecte el Consorci de Museus continua afermant la seua col·laboració amb la Universitat Jaume I de Castelló amb la qual ja treballem en trobades com el festival de fotografia IMAGINÀRIA».

D’altra banda, Rafael Tormo explica que s'ha triat com a títol Sembrar mons perquè «si mirem al nostre voltant, tot està ple de refugiats sense refugi; hem anat construint un món com a espai d’exclusió i ara ens toca sembrar nous mons, reconstruir refugis per a una recuperació i recomposició diversa, complexa i canviant però des de l’art, fent-ho servir com a eina incompressible per a un món impenetrable». La idea d'aquesta proposta artística és «sembrar mons per a mostrar, pensar, activar i interioritzar més enllà de la dualitat rural-urbà», explica el coordinador d'AVAN, que afegeix que «la proposta artística dissemina, sembra en cinc pobles de l'interior de Castelló, projectes que necessiten la presència i la corporalitat de totes aquelles persones que hi participen per a arribar a pensar-se juntes i sembrar mons des de la diversitat i complexitat, per a plantar cara a una vida inscrita en la productivitat i la submissió».

El calendari de programació comença el dia 1 d'octubre a Forcall, on amb el títol de l'exposició El rostre de l'altre, Paquita Pallarés (artista local), amb Síndrome Kessler, Mutur Beltz i Gràcia Barrue donaran vida a la mostra després d'escoltar el concert d'esquellots de Llorenç Barber. Més tard hi actuaran Fran Quiroga amb La reina de l'Antropocè i Miquel Àngel Marín i Carles Andreu amb Acció sonora.

El matí del dissabte 2 d'octubre els participants tindran com a punt de trobada Vilafranca, on el lema de l'exposició és Les cures, la saviesa… alteritats, amb la participació de Rafael Sánchez-Mateos, José Ferrer i Graham Bell Tornado, qui abans realitzarà la performance Sanar al banc mundial. L’estada a la localitat dels Ports finalitzarà amb l'activitat Acció-intervenció des de l’atenció: no som el poble que ens digueren que som, on l'artista Rafael Sánchez-Mateos realitzarà una pràctica col·lectiva d’atenció creadora.

A la vesprada, es visitarà Sant Mateu on el centre de reunió serà el Palau del Marqués de Villores, en el qual s'inaugurarà l'exposició Habitar mons, en què participaran Julián Valle, Síndrome Kessler i Juanjo Clausell i es posaran en diàleg amb una selecció de fòssils del Museu Paleontològic Juan Cano.

El darrer dia de la trobada té com a punt de partida Vilanova d'Alcolea, on el fil conductor serà el treball Comptar allò incomptable. És el títol d'un projecte que reuneix tot el patrimoni trobat sobre els tapets de la festa de Sant Antoni que se celebra a la localitat, i que són una expressió artística que va passar desapercebuda en el seu temps a causa de la invisibilitat de les dones. Les activitats que hi tindran lloc seran l'exposició Allò que fem com alguna cosa més que un recurs, amb María Alcaraz, Síndrome Kessler i Vórtice Photo, i la taula redona Brodar, feminisme i cultura popular, que comptarà amb la participació de María Alcaraz i Graham Bell.

Per últim, la caravana de la trobada es desplaçarà a Viver on s'ha previst l'exposició La màquina del bucle, on mostraran els seus treballs Paraisu Rural, els Guions de la Mata i Josep Maria Bartolomé (Manduca). Abans de dinar tindrà lloc la taula redona La màquina del bucle amb María Escobedo de MatrixCultura, Anna Zaera i Zoraida Roselló de Rihihiu i María González de Paraisu Rural. Aquest col·lectiu ha treballat amb el diàleg entre fesols d’Astúries i els fesols del confit, una varietat autòctona de Viver, i que aspira a tenir denominació d'origen.

El creador del projecte, Rafael Tormo, explica que «AVAN vol ser una xarxa on localitats i associacions de les comarques d’interior de Castelló, juntament amb altres institucions públiques, compartisquen espais i recursos. Així, es pretén treballar conjuntament amb altres agents socials, culturals i artístics per a compartir esdeveniments que vinculen aquestes localitats», assenyala, i conclou dient que «la xarxa AVAN utilitza l’art i el pensament crític com a eines d’investigació i de foment de la convivència que promoga els béns relacionals».

 

 

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions