L'UJI se suma a la commemoració de l'Any Berlanga i li dedicarà un monogràfic

11/06/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Paranimf de la Universitat Jaume I se suma a les celebracions del centenari del naixement del director valencià Luis García Berlanga, que comença el dissabte 12 de juny de 2021, dins dels actes de l'Any Berlanga, organitzat per l'Institut Valencià de Cultura (IVC), amb un cicle monogràfic dedicat a la seua figura en l'últim trimestre d'aquest 2021.

El director i guionista Luis García Berlanga va nàixer a València el 12 de juny de 1921. En 1947 va ingressar en l'Institut d'Investigacions i Experiències Cinematogràfiques de Madrid, del qual va ser professor i en què va coincidir amb Juan Antonio Bardem, amb el qual va rodar la seua primera pel·lícula en 1951, Esa pareja feliz. Un any després, ja en solitari, rodaria Bienvenido Mr. Marshall, premiada en el Festival de Cannes. Després la succeirien una vintena de films.

Al llarg de la seua vida, va obtenir diverses distincions com el Premi Príncep d'Astúries de les Arts en 1986, la Medalla d'Or de les Belles Arts en 1981 o el Premi Nacional de Cinematografia en 1980. El Festival de Karlovy Vary li va premiar com un dels deu cineastes més rellevants del món i va ocupar la direcció de la Filmoteca Nacional d'Espanya a la fi de la dècada dels 70 i principis dels 80. En el llegat dipositat en la Caixa de les Lletres de l'Institut Cervantes va deixar un guió inèdit de ¡Viva Rusia!, signat juntament amb Rafael Azcona, per a continuar amb la saga de la Trilogia Nacional.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions