La Universitat Jaume I mostra el seu condol per la mort de Germà Colón, filòleg i doctor honoris causa de l’UJI

25/03/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El professor i doctor honoris causa de la Universitat Jaume I de Castelló Germà Colón ha faltat diumenge 22 de març de 2020 a Barcelona. La rectora Eva Alcón i el seu Consell de Direcció han expressat el condol de la comunitat universitària per aquesta gran pèrdua. Segons ha destacat la rectora, «és una gran pèrdua perquè diem adéu a un referent acadèmic internacional de la filologia romànica i un gran valedor de les Normes de Castelló, però també a un home generós, honest, amb una gran dosi d’humilitat i un treballador infatigable».

La universitat pública de Castelló el va investir com a doctor honoris causa ja en l’any 1993, i la Xarxa Vives d’Universitats li va atorgar la Medalla d’Honor. En un missatge la rectora ha comentat que «avui acomiadem Germà Colón Domènech, doctor honoris causa de l’UJI, erudit, filòleg i un home compromès amb la nostra llegua. Sempre deia que la Universitat Jaume I era la seua segona casa. I sempre serà sa casa. Ens quedem amb el seu magisteri i amb la seua obra. He pogut parlar amb la seua viuda per a traslladar-li el meu condol i m’ha expressat el seu agraïment per les mostres d'afecte de la comunitat universitària». 

Els companys i companyes de la Fundació de l’UJI que porta el seu nom han publicat un obituari en la pagina web en què manifesten «el buit que ha deixat en el món universitari i en el món de la recerca dins el camp de la lingüística i filologia romàniques, en concret, en l’estudi de la nostra llengua» perquè després de «fer la seua llicenciatura en Filologia Romànica a la Universitat de Barcelona, se’n va anar a Bèlgica i Suïssa a deixar-hi constància del seu amor al treball universitari, a encetar nous camins en l’ensenyament i la recerca de les llengües ibèriques, sobretot l’espanyol i el català, però també del portugués».

Germà Colón va ser professor associat de les universitats d'Estrasburg (1968-1972) i de Barcelona (1973-74). Era membre corresponent de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona (des de 1963), de l’Institut d'Estudis Catalans (des de 1966) i de la Real Academia Española (des de 1985), i membre de ple de l’Institut d’Estudis Catalans. Era coeditor del Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura i membre de diversos consells assessors (de la Fundació de Cultura Catalana, entre altres). Va ser president de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (1976 -1982) i de la Sociedad Suiza de Estudios Hispánicos (1982-1985), i membre del Bureau de la Societé de Linguistique Romane (1980-1986); des del 1987 fou vicepresident de la Junta Permanente de Historia de la Lengua Española.

Les universitats de València, Alacant, Jaume I, Autònoma de Barcelona i Complutense de Madrid li atorgaren el títol de doctor honoris causa. La Generalitat de Catalunya li va concedir el 1985 la Creu de Sant Jordi. L'any 1979 va obtenir el premi Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans, el 1987 el premi Sanchis Guarner de la Fundació Jaume I i el Premi de Literatura de la Generalitat de Catalunya. Fou membre del Consell Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana. L’any 1999, se li va concedir la Gran Cruz de Alfonso X el Sabio que atorga el govern espanyol.

La Fundació Germà Colón Domènech és una institució  de caràcter cultural vinculada a la donació de la biblioteca particular del professor Germà Colón a la Universitat Jaume I. Açò ha possibilitat que personal investigador i persones estudioses de la Filologia Romànica d’arreu del món puguen tenir accés als fons bibliogràfics que ha anat acumulant un dels màxims especialistes en aquest àmbit del saber. El doctor Colón havia volgut així contribuir de manera generosa a la consolidació del centre universitari de la seua ciutat nadiua, la qual cosa reflecteix ben clarament el tarannà humà i acadèmic de l’il·lustre catedràtic de la Universitat de Basilea.

La Fundació Germà Colón va impulsar l'any 2004 la creació d'una col·lecció de llibres per difondre estudis sobre filologia i lingüística que ja ha publicat vint títols fins l'actualitat, i que inclouen treballs dels investigadors i personalitats de més renom del panorama de la lingüística romànica, una extensíssima nòmina encapçalada pel propi Germà Colón. 

La Biblioteca UJI en record de Germà Colón

La Biblioteca UJI se suma al condol per la mort del professor i doctor honoris causa Germà Colón. Una persona generosa, lúcida, molt treballadora, vital, entranyable i sabuda. La seua memòria i el seu saber estarà sempre prop de nosaltres, ja que, gràcies a la seua generositat i la seua estima per la Universitat Jaume I, va donar la seua biblioteca personal, nombrosa en fons i a la vegada de gran qualitat, a la nostra universitat. El Fons Germà Colon ocupa un lloc preferent dins la secció de Col·leccions Especials de la Biblioteca.

La relació entre la Biblioteca UJI i Germà Colón va ser des de llavors molt estreta, invitant-nos a la seua casa de Basilea per organitzar el trasllat de part del seu fons bibliogràfic a la nostra universitat, i al llarg d’aquest anys, hem estat enviant-li llibres, els que ens sol·licitava, a sa casa de Barcelona o visitant-nos en les seues estades a l’UJI.

Sempre hem admirat i recordarem el seu amor pels llibres en general i per la seua biblioteca en particular. Per això, considerem que el millor homenatge des de la Biblioteca és continuar treballant per difondre i posar en valor el seu llegat. Esperem que la Biblioteca de Germà Colón sigue punt de referència per a la investigació tal com ell desitjava.

Vicent Falomir, cap de la Biblioteca de l'UJI

Web de la Fundació Germà Colón Domènech

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions