L'UJI analitza les bases per a un model urbanístic més sostenible en el I Congrés Urbanisme Productiu

23/11/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I, a través de la FUE-UJI, ha iniciat avui el I Congrés Urbanisme Productiu, un esdeveniment en format virtual emmarcat en el conveni de col·laboració amb la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat en el qual s'han analitzat les bases d'un nou model urbanístic més sostenible i cohesionador.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha sigut l'encarregat d'obrir el congrés en una intervenció en la qual ha anunciat «la transformació del Parc Empresarial de Sagunt en una gran empresa pública per a la gestió del sòl industrial impulsada per la Generalitat i l'Estat». Així mateix, s'ha referit a l'urbanisme productiu com «aquell urbanisme el consum de sòl del qual sols es produeix si és estrictament necessari, si és sostenible mediambientalment, si té repercussió econòmica per a l'ocupació i el territori i si cobreix aqueixa base de cohesió social».

Després de la cerimònia d'obertura, s'ha iniciat la programació de ponències emmarcades en el cicle «Urbanisme cohesionat», a càrrec de Luciano Parejo, Beatriz Corredor, Alfonso Vegara, Inés Sánchez de Madariaga i Ángela de la Cruz Mera. Així mateix, la taula redona «Com evolucionar d'un urbanisme especulatiu a un urbanisme productiu», moderada pel director general d'Urbanisme de la Generalitat, Vicente Joaquín García Nebot, ha tancat el matí del divendres.

En la jornada de vesprada experts en la matèria com Aldert de Vries, Leandro García, Martín Sevilla, Gerardo Roger Fernández i Blanca Marín aportaran la seua visió sobre temàtiques diverses com les externalitats mediambientals dels ports, el nou urbanisme industrial i de serveis, la gestió dels residus, la regeneració i renovació urbana o la reindustrialització en el marc del cicle «Urbanisme sostenible econòmicament».

A més de les conferències, el públic també pot participar en el programa de «webinUrbs», espais de debat en línia en els quals s'aborden qüestions molt pràctiques i lligades a l'actualitat sota els títols «Propostes per a facilitar la implantació d'activitats productives», «L'urbanisme en sòl no urbanitzable», «L'urbanisme del segle XXI i les energies renovables» i «L'aportació de dades dinàmiques i actualitzades per a un urbanisme àgil. L'urbanisme i els ecosistemes digitals».

El I Congrés Urbanisme Productiu continuarà en la jornada del dissabte 21 de novembre amb les conferències plenàries del cicle «Urbanisme sostenible mediambientalment», en la qual participaran els experts Antonio Serrano Rodríguez, Juan Lafuente Cilla, Rafael Mata Olmo, Agustín Hernández Aja i Francisco González Buendía. Posteriorment, se celebrarà la taula redona «La compatibilitat d'un model econòmic sostenible amb un model ambientalment sostenible», moderada per Rebeca Torró, secretària autonòmica d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Consum. La cerimònia de clausura del congrés tindrà lloc a les 14 hores a càrrec del conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

El conjunt de ponències, taules redones i «webinUrbs» es poden seguir a través de la web www.urbanismoproductivo.com.

Aquesta primera edició del congrés compta també amb el patrocini de Parc Empresarial Sagunt S.L. i amb la col·laboració de l'Associació Interprofessional d'Ordenació del Territori (FUNDICOT).

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions