L’UJI rep la donació d’obres d’art i llibres del pintor Luis Prades

19/10/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El pintor i escultor castellonenc Luis Prades ha realitzat la donació a la Universitat Jaume I d’un fons de llibres de la seua biblioteca personal i diverses obres d’art.

El pintor i escultor castellonenc Luis Prades ha realitzat la donació a la Universitat Jaume I d’un fons de llibres de la seua biblioteca personal i diverses obres d’art. A l’acte de signatura del conveni de donació han assistit la rectora de l’UJI, Eva Alcón; el vicerector d’Investigació i Transferència, Jesús Lancis; la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals, Carmen Lázaro; el director de la Biblioteca, Vicent Falomir, i Luis Prades.

La donació inclou els acrílics sobre llenç Encuentros y Labás, de Luis Prades, i un paisatge en oli sobre tela realitzat per l’intel·lectual i gran poeta castellonenc Bernat Artola, a més de 1.062 exemplars de la seua biblioteca, dels quals 956 són llibres i 106 publicacions periòdiques.

El fons bibliogràfic compta amb gran quantitat de material sobre art, amb llibres sobre pintura i pintors com ara Salvador Dalí (1952), Joaquim Michavila: converses amb un pintor d’avantguarda (1999) , Grupo Parpalló 1956-1961 (2006) o llibres d’exposicions com ara Antoni Miró: Berümrung des Unantastbaren (1997), Pintura valenciana en la colección del Ermitage (2006) o Wences Rambla (2007). També inclou revistes sobre pintura i cultura valenciana, com ara Cuadernos del IVAM.

El fons també destaca per l’interès de Luis Prades per la història, patrimoni i cultura local, no sols de Castelló ciutat sinó de la província i de la Comunitat Valenciana amb antologies o biografies d’autors valencians, com ara Blasco Ibañez, Juan Gil-Albert, Carmelina Sánchez Cutillas o Xavier Casp. D’altra banda, també conté poesia, novel·la i teatre clàssic de Miguel Delibes o Jules Verne.

Quant a la cronologia del fons bibliogràfic, aquesta abasta des del segle XIX fins a 2018, encara que hi predominen els llibres editats entre 1980 i 2015. Destaquen, per la seua antiguitat, quatre llibres del segle XIX. El llibre més antic és de 1852: Año cristiano o ejercicios devotos para todos los días del año. Li segueix una obra de literatura clàssica de 1871: Les aventures de Télemaque: Fils d'Ulysse, de Salignac de la Mothe Fénelon; Escenas montañesas: colección de bosquejos de costumbres, de José M. de Pereda, de 1877 i Tratado de las obligaciones del hombre, de 1889.

Pel que fa als idiomes, predominen els llibres en castellà i valencià, encara que també hi ha llibres en francès.

SOBRE LUIS PRADES

Luis Prades és un pintor, escultor i promotor cultural castellonenc influenciat per les avantguardes europees. La seua obra s'emmarca en l'àmbit del retrat geomètric. L'obra pictòrica de Luis Prades es caracteritza per estructurar l'espai plàstic sobre la base d'una clara geometrització, per situar-hi parells de figures juxtaposades, oposades o superposades i en diferents posicions i escorços.

És membre fundador de l'Ateneu de Castelló i del Grup Parpalló, membre del Moviment Artístic del Mediterrani, membre d'honor del Museu d’Art Contemporani de Vilafamés «Vicent Aguilera i Cerni» i acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles. Va rebre l’alta distinció al mèrit cultural de la Generalitat Valenciana, com a membre del Consell Valencià de Cultura i en gener de 1993 Jacques Chirac li va concedir la Medalla a l'Art de la Vila de París.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions