L'UJI acull la presentació del llibre «El período 2009-2019 en la atención sanitaria: una década prodigiosa» En la jornada, pacients, metges, farmacèutics i acadèmics han fet balanç de l'última dècada en sanitat i han exposat els principals reptes per als pròxims anys

02/07/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  llibre-atencio-sanitaria Llibre_Atencio_Sanitaria_19DLL38_in

    FOTO: Damián LLorens

Espaitec, el Parc Científic, Tecnològic i Empresarial de la Universitat Jaume I de Castelló, ha acollit la presentació del llibre El período 2009-2019 en la atención sanitaria: una década prodigiosa, un acte realitzat a iniciativa d’Outcomes’10 per a celebrar el seu desè aniversari.

Per a la presentació d'aquesta publicació s'ha comptat amb una taula redona constituïda pel José Luis Llisterri, president de SEMERGEN; Juan Vicente Sánchez, catedràtic de Fisiologia i director de la Unitat Predepartamental de Medicina de l'UJI; José Luis Poveda, Cap de Servei de Farmàcia Hospitalària de l'Hospital la Fe; Alejandro Toledo, president de la Fundació Renal ALCER España i expresident de l'Aliança General de Pacients, i Luis Lizán, director d’Outcomes’10. Tots ells professionals de la salut de la Comunitat Valenciana amb gran notorietat a escala nacional.

Aquest grup d'experts ha realitzat un balanç sobre el que han suposat els últims deu anys en l'àmbit de la sanitat i han proposat mesures per a abordar les dificultats que oferiran els pròxims anys.

Juan Vicente Sánchez ha fet una valoració sobre l'obra que es presentava. «El llibre és un diagnòstic oportú i precís de la realitat polièdrica que són els sistemes de salut». També, ha abordat els canvis de sistema a nivell educatiu, i a més, ha posat l'accent en la relació necessària entre la investigació biomèdica i els resultats en salut, de manera que tots dos no poden coexistir l'un sense l'altre. 
Per part seua, José Luis Llisterri ha fet referència als avanços en atenció primària i durant la seua exposició ha mostrat la seua preocupació per la massificació en les consultes, agreujada per la creixent demanda d'atenció sanitària per part de la població causada per les malalties cròniques. Per a fer front a aquestes dificultats ha proposat realitzar algunes accions com adequar les plantilles professionals a la realitat sociodemogràfica de la població a atendre o liderar la gestió dels processos del malalt crònic dins del sistema sanitari, entre altres.

José Luis Poveda ha explicat el recorregut del farmacèutic d'hospital en aquesta última dècada, i ha agraït l'esforç que el sistema nacional de salut ha realitzat per dotar als serveis de farmàcia hospitalària d'un major nombre de professionals i millors recursos econòmics. Quant al paper del farmacèutic hospitalari, una professió aparentment lligada al medicament, ha destacat la seua capacitat d'enfocar-se cap als resultats en salut del pacient.

Finalment, Luis Lizán i Alejandro Toledo han centrat la seua intervenció en el pacient, mostrant el que ha aportat aquesta «dècada prodigiosa»: han remarcat els avanços mèdics, diagnòstics i terapèutics; però sens dubte la part més rellevant és el canvi que s'està originant en el sistema sanitari, posant al pacient com a eix central d'aquest. Encara que en aquest últim punt han coincidit amb la resta de ponents que encara queda bastant camí per recórrer.

SOBRE OUTCOMES’10

Outcomes’10 és una consultoria científica i estratègica especialitzada en investigació de resultats en salut, economia de la salut i accés al mercat.

Col·labora amb associacions de pacients, societats científiques, escoles de negoci, universitats, professionals biosanitaris, Comissió Europea, indústria farmacèutica i indústria de tecnologies sanitàries i professionals sanitaris, en el desenvolupament de projectes científics innovadors.

 

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions