Investigadors de la Universitat de Saragossa presenten a l'UJI el procés de cavitació per a reduir la contaminació de les aigües

03/06/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  cavitacio-catedra-facsa-uji Catedra_FACSA_19DLL18

    Foto: Damián Llorens

  •  cavitacio-catedra-facsa-uji Catedra_FACSA_19DLL07

    Foto: Damián Llorens

  •  cavitacio-catedra-facsa-uji Catedra_FACSA_19DLL01

    Foto: Damián Llorens

  •  cavitacio-catedra-facsa-uji Catedra_FACSA_19DLL13

    Foto: Damián Llorens

César Dopazo, membre de la Reial Acadèmia, d'Enginyeria i Luis Cerecedo, doctor en Enginyeria per la Universitat de Saragossa, han impartit un seminari sobre el tractament d'aigües contaminades mitjançant processos de cavitació a la Universitat Jaume I de Castelló, dins del cicle «Dijous de Seminari» que organitza la Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua.

Els especialistes han explicat algunes de les possibilitats que ofereix la cavitació, un procés pel qual l'aigua passa directament a fase gas per una baixada brusca de la pressió, sense haver d'aportar calor i en el qual l'Àrea de Mecànica de Fluids de la Universitat de Saragossa porta treballant més de dues dècades.

Dopazo i Cerecedo han presentat diverses aplicacions de processos de cavitació que permeten reduir la concentració de substàncies contaminants en l'aigua sense necessitat d'incorporar productes químics. «Quan les bombolles de vapor que es generen imploten de forma brusca en l'aigua -han assenyalat-, ho fan d'una forma tan violenta que la pressió i temperatura augmenta enormement de forma puntual, i és aquí on radica el seu poder de degradació de contaminants del fluid o dels seus components».

Com a resultat de les seues recerques, tots dos ponents han patentat un nou dispositiu cavitador rotatori que permet augmentar el nombre d'esdeveniments d'implosió de bombolles i reduir els temps de tractament. D'aquesta forma s'ha aconseguit reduir substancialment la quantitat de contaminants en l'aigua, com poden ser l'amoníac, el dodecà o el cianur, en tot just 10 minuts de tractament.

El grup de recerca que lideren el professor Dopazo i Luis Cerecedo ha emprat la hidrocavitació en diferents processos, i han treballat amb empreses com FMC Foret o Repsol, o amb administracions públiques com el govern de Saragossa.

Aquest seminari s'engloba en les activitats de formació que organitza la Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua de l'UJI.

Més informació: www.catedradelagua.es

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions