La jornada anual de Bioètica aborda la protecció de dades i la confidencialitat

13/05/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L'Hospital General Universitari de Castelló (HGUCS) ha acollit divendres 10 de maig de 2019 la II Jornada Interdepartamental de Bioètica Assistencial de Castelló que s'ha centrat en els sistemes d'informació, la protecció de dades i la confidencialitat. Ha sigut organitzada pel Comitè de Bioètica Assistencial (CBA) del Departament de Salut de Castelló en col·laboració amb la resta dels comitès dels departaments sanitaris de la província i els hospitals públics castellonencs i la Universitat Jaume I de Castelló.

Aquesta és la segona ocasió en la qual aquesta iniciativa conjunta s'uneix a la realització de la Jornada de Comitès de Bioètica Assistencial de la Comunitat Valenciana, que compleix aquest any la setzena edició.

La jornada ha sigut inaugurada per la directora general de Recerca, Innovació, Tecnologia i Qualitat de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana M. Ávila, acompanyada per la secretària general de l'UJI, Cristina Pauner; el president del Comitè de Bioètica del DSCS, Julio García; el gerent del Departament de Salut de Castelló (DSCS), Miguel Alcalde, i el director territorial de Sanitat, Edelmiro Sebastián.

Durant la jornada han intervingut ponents de gran prestigi del món acadèmic i professionals sanitaris que han parlat sobre la protecció de les dades personals de pacients dins dels diferents sistemes informàtics amb els quals compta la sanitat pública castellonenca.

Aquesta edició s'ha realitzat per primera vegada en dues sessions. La primera ha comptat amb dos tallers simultanis en els quals es van abordar, des dels àmbits de l'Atenció Primària i l'Especialitzada, els reptes mèdics davant la digitalització de les dades mèdiques. Aquests van ser impartits per Jesús García i María Ramos, facultatius del Departament de la Plana i del HGUCS, respectivament.

D'altra banda, Artemi Rallo, catedràtic de Dret Constitucional de l'UJI i exdirector de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, ha establert les bases legals sobre la protecció d'aquestes dades.

Amb aquestes bases tècniques i teòriques, s'ha tractat la seguretat dels sistemes d'informació sanitària, per al que s'ha comptat amb els responsables del Sistema d'Informació de l'Assistència Ambulatòria dels departaments de Castelló i La Plana, Antonio Medina i Luisa Escalante. Al costat d'ells, Patrici Calvo, professor d'Ètica de l'UJI, ha explicat a les implicacions ètiques de la digitalització de la informació sanitària.

En aquest sentit, els catedràtics de Filosofia del Dret, Moral i Política de la Universitat de València, Vicente Bellver, i d'Ètica de l'UJI, Domingo García, han debatut sobre els beneficis i riscos d'aquesta digitalització.

La jornada ha finalitzat amb Marina Gisbert, presidenta del Comitè de Bioètica de la Comunitat Valenciana, qui ha valorat la transcendència ètica de la protecció de dades de caràcter sanitari.

La iniciativa de realitzar una jornada interdepartamental va néixer amb l'ànim de donar continuïtat a les jornades que s'organitzaven amb caràcter anual en el Departament de Salut de Castelló i es va obrir a l'organització conjunta amb els altres comitès de bioètica assistencial de la província, amb la finalitat de donar a l'esdeveniment la major transcendència possible en aquest àmbit.

Nombrosa assistència

Aquesta jornada de CBA, celebrada al saló d'actes de l'Hospital General Universitari de Castelló (HGUCS), ha comptat amb l'assistència de més de 150 professionals de l'àmbit sanitari en les dues sessions en les quals s'ha organitzat.

El simposi es podrà consultar a través del canal de Youtube del Departament de Salut de Castelló a partir de la setmana vinent, ja que ha sigut gravada íntegrament.

El Comitè de Bioètica Assistencial (CBA) està al servei tant dels professionals com dels pacients dels centres sanitaris i es constitueixen com un òrgan consultiu i interdisciplinari. La seua funció principal és la d'assessorar i analitzar els conflictes ètics per a així aconseguir la millor resolució possible i millorar la dimensió ètica i la qualitat assistencial. El del HGUCS està representat per Julio García com a president del CBA del Departament de Salut, Domingo Fabra com a secretari i Patrici Calvo i Amparo Bernat, com a vocals.

Informació i imatge proporcionada pel Gabinet de Premsa de l'Hospital General Universitari de Castelló

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions