Una quarantena d’alumnes de segon de batxillerat de Castelló participen en les IV Olimpíades Agroalimentàries a l’UJI

18/04/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Una quarantena d’alumnes de segon de batxillerat de diferents centres de la província de Castelló han participat en la fase provincial de les IV Olimpíades d’Enginyeria Agroalimentària, organitzades pel Grau d’Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural, celebrada a la Facultat de Ciències Humanes i Socials, on han fet una prova escrita i posteriorment han participat en un tast d’oli i han degustat un esmorzar amb productes autòctons.

La jornada s’ha iniciat amb la realització d’unes proves tipus test de cinquanta preguntes d’alguna de les tres branques de coneixement que s'avaluen i que l’estudiantat havia triat: biologia, ciències del medi natural i tecnologia.

Una vegada finalitzada la prova escrita, l’alumnat ha participat en un tast d’oli amb la participació de Myriam Mestre, responsable tècnica de Desenvolupament Rural i del Departament d'Igualtat de la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana; Fabiola Villamón, enginyera tècnica agrícola de la Cooperativa de Sant Joan de Moró, graduada per l’UJI; i Miquel Juan, responsable tècnic de l'empresa productora de tomata de penjar «El Penjadís del Mediterrani» de la Vall d'Alba i del celler «El Barranc dels Cirers» de Benlloc.

Myriam Mestre ha ressaltat durant la seua intervenció la gran demanda de graduats i graduades en Enginyeria Agroalimentària que existeix actualment en el sector, perquè «s'està realitzant una renovació generacional del personal tècnic i es requereixen joves preparats per a donar resposta a les necessitats d'adaptació a noves condicions de producció generades per la creixent influència del canvi climàtic, l'exigència de qualitat i seguretat en la producció d'aliments i la incorporació de noves tecnologies als sistemes productius».

Posteriorment, ha mostrat el procés d'obtenció d'oli i ha explicat les característiques distintives de les diferents qualitats d'oli i les condicions que ha de complir aquest per a rebre l'etiqueta de verge extra. Mestre ha insistit en les característiques diferencials de les varietats autòctones d'olivera de la Comunitat Valenciana i, especialment, les de la província de Castelló, que permeten obtenir olis de molta qualitat i amb característiques molt particulars que no posseeixen els d'altres zones.

Seguidament, Fabiola Villamón ha explicat les característiques del tast d'oli, els matisos aromàtics i de sabor que s'avaluen i com es realitza. Perquè no només analitzaren els conceptes teòrics, les dues han proporcionat a les persones assistents mostres de dos prestigiosos olis d'oliva de qualitat verge extra amb característiques molt diferents perquè realitzaren per si mateixos aquest procés de tast, sent guiats en tot moment pels seus comentaris i aclariments.

Per a finalitzar, Miquel Juan ha contat com va sorgir la tradició de produir tomata de penjar i la importància que en aquest cultiu té l'ús de varietats tradicionals per a obtenir un producte de qualitat molt demandat al mercat. A continuació, ha explicat l'evolució de la producció de vi a la província de Castelló, i com, després de l'aturada de producció que es va produir en els anys vuitanta, actualment s'està incrementant l'interès per aquest producte produït en la seua major part per empreses familiars, però amb un plantejament professional i apegat a les tradicions de la província.

Per acabar, els assistents van poder gaudir d'un refrigeri a base d'aquests productes típics de la província, cortesia d'El Penjadís del Mediterrani i el celler Barranc dels Cirers, compost per pa amb tomàquet i oli, pernil i vi. Les IV Olimpíades d’Enginyeria Agroalimentària s’han clausurat amb el lliurament de diplomes a l’alumnat participant.

Estudiantat guanyador: 

  • Alba Ripollés Boix (IES Penyagolosa)
  • Raúl Monzonís Monerda (IES Politècnic)
  • Andrés Tena Alfonso (IES Franscesc Ribalta)

Informació redactada per Salva Roselló

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions