Yanina Welp incideix en la importància de promoure mecanismes que milloren les condicions per a la formació de l’opinió pública La investigadora de la Universitat de Zuric ha abordat el rol de la participació en la democràcia actual en el cicle «La democràcia avui»

16/04/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Yanina Welp, investigadora de la Universitat de Zuric, ha abordat el rol de la participació en la democràcia actual a la Universitat Jaume I dins del cicle de conferències «La democràcia avui: repensar la política en temps turbulents».

En primer lloc, Welp ha plantejat la qüestió de si els ciutadans estan preparats per a prendre decisions complexes. Així, la investigadora ha posat en relleu que es necessiten mecanismes que regulen i garantisquen les millors condicions per a la formació de l’opinió pública, amb informació completa.

En aquest sentit, ha explicat com s’ha generat discussió en els mitjans de comunicació sobre la presa de decisions per part de la ciutadania, especialment a partir de casos com el Brexit o el plebiscit per la pau a Colòmbia. «No és que la ciutadania no estiga preparada, el que demostren aquests exercicis és que les elits no estan preparades per a gestionar determinats processos», ha afirmat. Així, ha assenyalat que en experiències com la de Colòmbia hi ha un rol instrumental de la participació, no estan ben avaluats ni els marcs ni els mecanismes i no s’ha apel·lat a la participació com a valor.

Com a segon punt, la investigadora ha reflexionat sobre si és possible una democràcia sense partits. Sobre aquesta qüestió, Welp ha apuntat que els partits o intermediaris compleixen «una funció molt important i no cal subestimar-la» i ha explicat les dificultats de funcionament en els casos de partits amb estructures horitzontals. «El que fa falta és reforçar el control i capacitat d’ingerència de la ciutadania per a trobar un equilibri», ha afirmat.

Welp també ha abordat els aspectes positius i els riscs d’alguns dels mecanismes de participació que s’estan duent a terme com ara els pressuposts participatius, la iniciativa d’agenda o el sorteig com a procés de selecció dels representants. «Crec que determinats mecanismes com ara el referèndum obligatori per a ratificar reformes constitucionals, la possibilitat de derogar lleis i presentar reformes constitucionals apoderen a la ciutadania i reforcen la comunicació prèvia per part del sistema, atés que saben que es poden activar aquest mecanisme», ha apuntat. Així, Welp ha assenyalat que en el cas de la democràcia directa la incidència sobre el sistema de mecanismes de participació d’aquest tipus és bastant positiva, tot i que fa falta generar més reforç en la generació d’opinió pública.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions