Més de 150 estudiants de secundària participen en la jornada de commemoració del Dia Mundial de l’Aigua de la Càtedra FACSA UJI La Universitat Jaume I acull la trobada de conscienciació sobre els principals problemes que existeixen en l'àmbit mundial sobre l'aigua

27/03/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  dia-mundial-aigua Dia_Mundial_Agua_DLL11_in

    FOTO: Damián LLorens

La Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua de la Universitat Jaume I s'ha sumat el 22 de març a la commemoració del Dia Mundial de l'Aigua, iniciativa de l’Organització de les Nacions Unides que enguany porta el lema «Sense deixar ningú darrere», amb una jornada en la qual s'ha abordat la crisi de l'aigua, els problemes i conseqüències que a escala mundial existeixen entorn a aquesta i les iniciatives que s'estan duent a terme en països en vies de desenvolupament per a resoldre'ls. 

Sergio Chiva, director de la Càtedra, ha assenyalat que és la primera ocasió que el programa se suma a aquesta iniciativa, ja que consideren «imprescindible» unir-se a aquest «toc d'atenció» global en benefici dels sectors més vulnerables de la població mundial que cada dia pateixen la voracitat d'empreses que s'apropien dels seus territoris, complicant encara més el seu accés a l'aigua. «L'aigua és un dret humà, però els recursos hídrics s'han convertit en la gran mercaderia per a inversors estrangers en països com Àfrica, amb el conseqüent desplaçament de poblacions senceres, la creació de noves necessitats i augmentant els focus de fricció», ha assenyalat.

Chiva ha afegit que els ciutadans de Castelló són persones molt sensibles als temes relacionats amb l'aigua, encara que no són realment conscients de la problemàtica crítica que es viu a l'exterior, per la qual cosa aquesta activitat se suma a altres accions de conscienciació que al llarg de l'any es desenvolupen dins de la Càtedra, dirigides sobretot a estudiants de col·legis i instituts de la província. 

A la jornada han assistit més de 150 estudiants i professors dels IES Francesc Ribalta, Penyagolosa, Bovalar i Caminàs, als quals se'ls ha fet lliurament d'una botella de Tritan, un material molt resistent, no contaminant i lliure de BPA. Per a començar la sessió, les investigadores de l'UJI Rosario Arnau i Aina Macías han explicat que més de 2.000 milions de persones no tenen accés a l'aigua potable i sanejament i han mostrat a través d'audiovisuals alguns dels principals problemes i conseqüències relacionades amb l'aigua com la falta d'infraestructures, la utilització de l'aigua com a arma, les explotacions agràries extensives en mans d'uns pocs països i les malalties associades amb la falta d'higiene. 

També s'ha realitzat una connexió en directe amb Paco Moreno, director de projectes a Etiòpia de l'ONGD «Amigos de Silva», que desenvolupa projectes sanitaris, de nutrició i proveïment d'aigua potable a la població més desfavorida.

A continuació, l'estudiantat assistent ha realitzat un trasllat d'aigua amb bidons per a experimentar l'esforç que realitzen cada dia milions de xiquets, i especialment xiquetes, quan traslladen aigua des dels pous fins a les seues llars.

Per a finalitzar, s'han presentat alguns consells sobre com utilitzar l'aigua de forma responsable en la vida quotidiana i s’ha parlat sobre l'ús excessiu de plàstics per a conscienciar les persones assistents.

La Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua de la Universitat Jaume I va nàixer en 2015 amb el propòsit de fomentar la formació, la investigació, la difusió de coneixement i l’R+D en la gestió del cicle integral de l'aigua, per tal de facilitar la col·laboració entre l'àmbit professional i el docent.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions