Eva Alcón defensa la conciliació de la vida familiar i professional en la universitat 

07/03/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha participat en la taula redona «La representació de les dones en les institucions polítiques, socials i acadèmiques», organitzada per la Subdelegació del Govern a Castelló, al costat de la subdelegada, Soledad Ten; la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador; l'alcaldessa de Vistabella i diputada autonòmica, Belén Bachero, i la secretària general de Sanitat i Sectors Socisanitaris de CCOO i exsecretària general de CCOO a les comarques del nord fins a 2012, Encarna Barragán. L'acte va estar presentat per la cap de la Unitat de Violència contra la Dona de la Subdelegació del Govern, Rosa Marco. 

En la seua intervenció, Eva Alcón ha realitzat un repàs a la seua trajectòria en la gestió universitària, que va començar l'any 2001, quan es va incorporar per primera vegada a l'equip de govern de l'UJI com a vicerectora, fins a l'any 2018 quan va ser triada rectora. «Per a arribar fins ací he hagut de fer front a molts desafiaments, he hagut d'obrir molts camins i ser la primera en molts aspectes. La primera rectora de la Universitat Jaume I, de la universitat pública de Castelló, però també una de les primeres rectores espanyoles. D'altra banda, a més del desafiament professional, està el personal, l'especial dificultat de les dones per a conciliar la vida professional i personal, familiar, ja que de les dones s'exigeix més en l'àmbit personal i aquesta major exigència i dedicació és complexa de gestionar quan s'accedeix a un càrrec de responsabilitat que exigeix una alta dedicació en temps». 

Preguntada per si existeix una manera diferent d'exercir el poder per part dels homes i de les dones, la rectora ha explicat que, en la seua opinió, «la dona exerceix un lideratge més subtil, ja que no necessita grans manifestacions de poder. És, en general, més senzilla però també més efectiva, més pràctica i més resolutiva. D'altra banda, sabem escoltar millor. I ens agrada conformar equips en els quals càpien opinions diferents i fins i tot discrepants». Quant als avantatges i desavantatges d'ocupar un alt càrrec com és el de rectora, Eva Alcón ha explicat que «per ser dona sembla que has de justificar més les teues decisions. Se't jutja no tant per la teua gestió, sinó com a dona que gestiona, i fins i tot com la primera dona que gestiona. I això fa que el llistó siga més elevat». 

La rectora de l'UJI també ha manifestat la seua aposta per la defensa de la conciliació de la vida familiar i professional en la universitat, «és fonamental, per a les dones, per als homes i en general per a tota la societat. Hem de començar a entendre com a societat que no podem dissociar la vida laboral de la familiar i la personal». Per a finalitzar, ha indicat com es pot compensar la menor presència de dones en els càrrecs de representativitat en la universitat: «El nostre objectiu és facilitar les condicions perquè dones i homes puguen optar en igualtat de condicions a aqueixos càrrecs. Per a això, vetlarem perquè les normatives existents contemplen els períodes d'inactivitat que afecten de manera particular les dones investigadores, com és la maternitat o els períodes per cures a dependents; potenciarem la corresponsabilitat dels homes de la comunitat universitària, conscienciant sobre el fet que la conciliació no és sols cosa de dones, visibilitzant i valorant les tasques de cura; i estem treballant per a aconseguir cotes d'equilibri i paritat en totes les composicions organitzatives de la universitat, establint mecanismes per al seu seguiment».

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions