La rectora de l'UJI reivindica una «nova cultura de govern» en les universitats que sume més dones a la presa de decisions Eva Alcón assegura que si no s'augmenta la presència femenina «no tindrem ni una universitat ni una ciència excel·lent perquè es margina al 50% del talent»

20/11/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La rectora de la Universitat Jaume I de Castelló, Eva Alcón, ha participat hui al costat d'altres cinc rectores d'universitats públiques espanyoles en el debat «El lideratge de la dona en la universitat» organitzat per la Fundació CYD i Mujeres&CIA a Madrid, que ha reunit un centenar de persones. Junt a Eva Alcón han participat: Rosa Aguilar, de la Universitat de la Laguna; Pilar Aranda, de la Universitat de Granada; Mª José Figueras, de la Universitat Rovira i Virgili; Mª Vicenta Mestre, de la Universitat de València, i Mª Antonia Peña, de la Universitat de Huelva. La sessió ha comptat també amb la intervenció de la directora gerent de la Fundació CYD, Sonia Martínez, i de Soledad Murillo, secretària d'Estat d'Igualtat.

Alcón ha defensat que l'augment en el percentatge de rectores, que ha passat del 2% de 2015 al 18% actual, «és un avanç, però fràgil i insuficient» i ha advocat per augmentar el nombre de dones en tots els òrgans on es prenen les decisions, no sols en els rectorats, perquè «només així podrem generar una nova cultura de govern en les universitats».

La rectora de l'UJI ha exposat que «no es tracta només de ser més rectores, sinó més investigadores de projectes, més directores d'instituts d'investigació, més directores de centres i departaments, ja que només així serem capaços de liderar una universitat més igualitària, més representativa». I ha advertit: «Si no ho fem, no tindrem ni una ciència ni una universitat excel·lent perquè marginem el 50% del talent».

Alcón ha subratllat que amb l'augment de dones rectores als campus espanyols es té «l'oportunitat d'exercir i visibilitzar un nou lideratge, un lideratge transformador en el qual es prevalga el projecte col·lectiu enfront de l'individual, que demostre que aspectes com l'ambició no estan renyits amb qualitats com l'empatia, la negociació i la capacitat d'arribar a acords» ha afegit.

«Les rectores som conscients de la desigualtat en el món acadèmic. Sabem que deixar passar el temps no és la solució ni que els canvis arribaran per si sols», ha insistit Alcón.
Entre les mesures que han proposat les rectores destaca la necessitat d'impulsar accions a través de l'educació, tant a les escoles com en les famílies, per a actuar des de la infància i eliminar els estereotips de gènere. També han incidit en la necessitat de millorar mesures de corresponsabilitat, promoure més referents femenins en tots els àmbits, trencar amb els rols i de més formació en igualtat.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions