Antonio Turiel: «Cal canviar els objectius de la societat i passar del consum al benestar»

29/11/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L’investigador de l’Institut de Ciències de la Mar del CSIC, Antonio Turiel, ha assegurat que «el sistema actual, que sempre havia estat insostenible, ara s’ha tornat inestable i amenaça amb col·lapsar i que és necessària una reforma radical de la societat» durant la conferència que ha impartit en la Universitat Jaume I amb motiu de la presentació de la Comunitat UJI x Planeta, una associació formada per estudiantat, professorat i personal d’administració i serveis que pretén promoure a l’UJI els canvis que es necessiten com a societat per minimitzar i adaptar-se a les crisis climàtica, ecològica i social.

Turiel ha explicat que estem arribant al zenit en la producció de petroli, carbó i urani i prop de la del gas i que a partir d'ara la producció d'aquests combustibles disminuirà progressivament. Assegura que no existeix una alternativa a la energia provinent dels combustibles fòssils perquè mancada «capacitat d'escala, materials, temps i capital». Per això considera que «es necessita una reforma radical de la societat», racionalitzar el consum de recursos, disminuint al màxim aquells que no són renovables i que «és necessari canviar els objectius de la societat i passar del consum al benestar», perquè encara que el col·lapse no és imparable «no es pararà només, cal treballar activament per a detenir-ho» ha conclòs.

Antonio Turiel és científic titular a l'Institut de Ciències de la Mar del CSIC. Llicenciat en Física i Matemàtiques i doctor en Física Teòrica per la Universitat Autònoma de Madrid, és autor de més de 80 articles científics especialitzats. És més conegut com a divulgador i redactor principal del blog «The Oil Crash», en el qual toca temes sensibles sobre l'esgotament dels combustibles fòssils, com el pic del petroli i les seues possibles implicacions a escala mundial.

L’Associació Comunitat UJI x Planeta, presentada per Miguel Martínez y Nuria Sánchez,  és un col·lectiu integrat per persones vinculades a la comunitat universitària preocupades per la creixent degradació ambiental, el canvi climàtic accelerat i les injustícies i desigualtats socials. El seu objectiu és promoure canvis en la universitat que, extrapolats al conjunt de la societat, permeten canviar les dinàmiques de consum i comportament actual, que són especialment lesives per al medi ambient i per la justícia social.

Desenvolupen propostes d’accions en diferents àmbits que traslladen a l’UJI per a la seua implantació i accions de divulgació, conscienciació i foment de l’actuació davant l'emergència climàtica, ecològica i social, principalment a la universitat, pel seu paper com generadora i transmissora de coneixement. Les persones interessades poden associar-se i participar en algun dels grups de treball; en la recollida d’informació; la creació de catàlegs de recursos o la realització de xerrades divulgatives en centres educatius o socials.

Més informació en la pàgina comunitatujixplaneta.uji.es i en el correu de contacte comujixplaneta@uji.es

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions