La Universitat Jaume I se suma a la commemoració del dia de la Xarxa Valenciana d'Universitats Públiques Saludables amb el lema «Mou-te amb la vida»

21/11/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Xarxa Valenciana d'Universitats Públiques Saludables, integrada per la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat d'Alacant, la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat Miguel Hernández, ha organitzat diverses activitats saludables per a commemorar el dia de la seua constitució com a xarxa.

Enguany, sota el lema «Mou-te amb la vida», les cinc universitats públiques valencianes han desenvolupat activitats formatives, de difusió i d'intervenció, centrades en la promoció d'una vida activa. En els últims anys s'ha constatat un augment del sedentarisme en tots els àmbits de la societat, especialment marcat en l'entorn universitari. Múltiples estudis han demostrat una associació directa entre sedentarisme i obesitat, diabetis, malalties cardiovasculars i altres cròniques molt prevalents en la nostra societat.

A causa de les característiques del lloc de treball, tant el personal d'administració i serveis de les universitats com el personal docent i investigador, fan tasques en les quals romanen molt temps asseguts o dempeus, requerint una escassa mobilitat; igualment l'alumnat, en les seues activitats docents roman hores assegut, que tendeix a prolongar en les seues activitats fora de la universitat, bé sigui en incrementar el temps d'estudi o amb la incorporació de les noves tecnologies que empren per al seu temps d'oci.

Durant la jornada s’ha promogut el consum de fruita de temporada, distribuint-la en els quatre centres universitaris i en el Rectorat. A més a més, amb la finalitat de millorar la salut postural, durant la setmana s’ha fomentat la participació en el programa treball saludable que, des d'inici de curs, fomenta la salut de la comunitat universitària, mitjançant estiraments i gimnàstica suau.

Per altra banda, les sales d'estudi i informàtica dels centres han incorporat cartells informatius per a facilitar pautes d'higiene postural a l’estudiantat i s’ha comptat amb un punt d’informació entre les 11 i les 13 hores per sensibilitzar a la comunitat universitària de la importància de portar una vida saludable. Aquestes activitats han estat centrades en la promoció de l’activitat física i la prevenció del sedentarisme, així com en altres relacionades com l'alimentació, ja que s'ha comprovat que la promoció d'estils de vida saludables co-actua, resultant en un perfil més saludable.

La Xarxa Valenciana d'Universitats Públiques Saludables, en el marc de la Carta d’Otawa de promoció de la salut, té com a objectiu la salut en l'entorn universitari, i el seu propòsit principal és  promocionar la salut, el benestar i la qualitat de vida dels quals en ella estudien i treballen.

Recentment les universitats han adquirit el compromís de contribuir als Objectius de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, incloent-hi de manera transversal els objectius i valors de Desenvolupament Sostenible en totes les seues accions. Per això, en el dia de la Xarxa Valenciana d'Universitats Públiques Saludables, s’han tingut també en compte els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Fotonotícia

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions