La Fundació Isonomia de l’UJI premia la doctora Carme Valls Llobet pel seu activisme en superar les diferències de gènere en l’àmbit de la salut

07/11/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  xv-seminari-isonomia XV_Seminario_Isonomia_19DLL055_in

    FOTO: Damián Llorens

La quinzena edició del Seminari Internacional contra la violència de gènere organitzat per la Fundació Isonomia de la Universitat Jaume I de Castelló s’ha iniciat a la Facultat de Ciències de la Salut amb el lliurament del XV Premi Isonomia contra la violència de gènere a la doctora Carme Valls Llobet, pel seu treball d’investigació de les diferències de gènere en l’àmbit de la salut i el seu activisme per a facilitar l’accés als recursos a les dones per a millorar les seues condicions de vida.

La rectora Eva Alcón li ha agraït «el seu activisme infatigable en favor de les dones des de la ciència, la política i el seu compromís social. Moltes gràcies per posar tanta llum on només hi havia foscor» i ha animat a les persones participants en el seminari a «seguir l’exemple de la nostra benvolguda Carme, qui ens ha obert el camí per a construir una ciència lliure de prejudicis (biaixos) i estereotips de gènere, i que aprofiteu per a trencar amb les dinàmiques sexistes vigents encara avui en dia».

La doctora Valls dirigeix des de fa més de 20 anys el programa «Dona, salut i qualitat de vida» al Centre d’Anàlisi i Programes Sanitàries (CAPS) de Catalunya i docent en diversos màsters i postgraus. Ha estat pionera en plantejar l’alerta en el camp de la investigació mèdica sobre les diferències en mortalitat i morbilitat entre dones i homes i impulsora de la inclusió de les dones en els assajos clínics.

La doctora Valls Llobet ha sigut, a més, l’encarregada d’impartir la conferència inaugural del seminari internacional sota el títol «Violències invisibles cap a la salut de les dones» en la que ha realitzat una enumeració exhaustiva dels diferents tipus de violències que s’exerceixen contra les dones en l’àmbit sanitari, insistint, especialment, entre l’estudiantat d’aquestes disciplines, en la necessitat d’identificar les actituds i situacions de violència per tractar d’erradicar-les des de la praxi mèdica.

Ha explicat que no mirar a la pacient quan parla, no realitzar-li una revisió física, no atendre les seues preguntes o minimitzar els seus símptomes són microviolències sanitàries que juntament amb la poca disponibilitat d’escoltar a la pacient o no deixar un temps raonable perquè puga elegir l’opció terapèutica que més l’interessa formen part d’una violència estructural, que és difícil de reconéixer perquè està molt assumida socialment perquè es realitzen molt sotilment.

Valls Llobet ha assegurat que cal donar-li visibilitat a la situació i promoure la formació en aquests aspectes dels professionals sanitaris perquè es puga arribar a complir el que estableix l’article 27 de la Llei d’Igualtat de Gènere que aborda la integració del principi d’igualtat en la política de salut.

Durant la inauguració, la rectora Eva Alcón ha indicat que «tenim molts exemples del control que s’ha exercit i s’exerceix sobre el cos de les dones. Mecanismes de dominació normalitzats i massa vegades socialment acceptats que continuen perpetuant-se a través d’activitats tan quotidianes com el joc, la publicitat, la música, la moda, l’esport... però també la ciència i, en concret, la ciència mèdica». Per això «aquestes jornades serviran perquè, a través de l’intercanvi d’experiències, incorporar la perspectiva de gènere, promoure la igualtat efectiva entre homes i dones i prevenir la violència contra les dones en l’àmbit de la salut».

El Seminari internacional contra la violència de gènere: cossos, dones i violències que es desenvolupa durant 6 i 7 de novembre és un espai per a la formació, actualització i intercanvi d'experiències per afavorir l'adopció de pràctiques que asseguren la perspectiva de gènere, la promoció de la igualtat efectiva i la prevenció de la violència contra les dones en els mitjans de comunicació.

Fotografies del seminari

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions