La Universitat Jaume I debat sobre els reptes de la justícia des de la perspectiva de gènere

08/11/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha reivindicat la importància d'incorporar la reflexió sobre la perspectiva de gènere en l'àmbit judicial durant la inauguració del congrés internacional «Els reptes de la justícia des d'una perspectiva de gènere», organitzat pel Grup de Recerca Due Process (DUPRO) de l'UJI i finançat per la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. La inauguració també ha comptat amb les intervencions de la vicedegana de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques, Iciar Cordero, i la directora del congrés, Ana Beltrán.

Alcón ha assegurat que «són molts els reptes que afronta el sistema judicial, però el de la perspectiva de gènere és clau per a garantir que els procediments judicials es desenvolupen amb imparcialitat». En aquest sentit, ha destacat avanços importants com els jutjats de violència sobre la dona, als quals des de la seua creació han acudit centenars de milers de dones per a ser sentides, assistides i protegides. «En aquests jutjats, els i les professionals s'esforcen dia rere dia per a ajudar les víctimes a sortir del cicle de la violència», ha apuntat.

A més, la rectora Eva Alcón ha defensat aportacions com les realitzades des de l'àmbit judicial en els últims 15 anys que han contribuït al fet que «s'haja passat de tractar la violència de gènere com a fets silenciats a considerar-la com un atemptat contra els drets humans». Finalment, com a rectora de la Universitat Jaume I i com a delegada de la presidència de la CRUE per a Polítiques d'Igualtat, ha animat a continuar combatent la xacra social de la violència de gènere.

En la primera sessió del congrés s'han abordat temes com ara la desconstrucció del model patriarcal de justícia; els mecanismes de protecció processals per a les víctimes en l'àmbit europeu; els jutjats de violència sobre la dona i les seues dificultats en la pràctica forense; la participació en el procés penal de les víctimes de delictes basats en el gènere, o el judici a la labor jurisdiccional en els tractaments d'igualtat de tracte i no discriminació dels homes violents de gènere.

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions