Els experts debaten sobre la «netflixificació» dels mitjans i com articular la participació ciutadana en l'entorn digital El grup d'investigació ÍTACA de l'UJI promou la creació de mecanismes per a promoure i articular la implicació i cocreació dels públics en els mitjans de comunicació públics

04/11/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  jornada-cultura-digital Jornades_Cultura_Digital_19DLL066_in

    FOTO: Damián LLorens

El Departament de Ciències de la Comunicació de la Universitat Jaume I (UJI) celebra avui i demà al Menador espai cultural de Castelló les I Jornades sobre cultura digital, participació ciutadana i mitjans de comunicació públics, organitzades pel grup d'investigació ÍTACA. Els experts han debatut en la primera sessió sobre la denominada com «netflixificació» dels mitjans com «un desafiament per a promoure la implicació dels públics en la cocreació de continguts», com ha indicat el director del Center for Media, Data and Society de Budapest (Hongria), Marius Dragomir, qui ha oferit la conferència inaugural.

Dragomir ha analitzat els diversos reptes dels mitjans de comunicació per a impulsar la participació de la ciutadania. Aquests estan vinculats, en la seua opinió, amb tres factors fonamentals: «Els models de finançament, tant públics com privats, els sistemes de governança i la producció de continguts, un àmbit en el qual destaquen les eines d'interacció de les xarxes socials, especialment Twitter i Facebook, o exemples com En la brecha de RTVE».

AUDIÈNCIES COL·LABORATIVES
Una de les vies per a potenciar la participació ciutadana en els mitjans de comunicació és «afavorir la creació de protocols per a impulsar redaccions que integren vies de col·laboració de les audiències i, amb això, crear àgores digitals obertes, transparents i versàtils, en lloc d'invertir en plataformes de distribució que queden obsoletes ràpidament», ha afirmat Marius Dragomir, qui ha advertit de l'expansió de «patrons de consum individual». De fet, «més que continuar amb els serveis de subscripció o models de contribució, s'han de trobar alternatives innovadores per a atraure els públics als mitjans», ha conclòs l'investigador del Center for Media, Data and Society.

Les I Jornades sobre cultura digital, participació ciutadana i mitjans de comunicació públics, organitzades pel grup d'investigació ÍTACA-UJI, han sigut inaugurades per la directora general d'À Punt Mèdia, Empar Marco; el president de l'Associació Espanyola d'Investigació en Comunicació (AE-IC), Enrique Bustamante; la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals, Carmen Lázaro, i el director tant del Departament de Ciències de la Comunicació de l'UJI com del grup d'investigació ÍTACA, Javier Marzal.

La directora general d’À Punt Mèdia, Empar Marco, ha subratllat la importància de «potenciar la innovació digital, un àmbit que no sols és qüestió de tecnologia, sinó com la ciutadania ha de contribuir a través de la cocreació, la gestió de recursos, la proximitat davant de la universitat, etc». «La innovació també significa organitzar, finançar, produir, analitzar l'audiència, els consums i els usos, i també una nova governança dels mitjans i la col·laboració entre professionals del periodisme i investigadors de la comunicació», segons Marco.

Enrique Bustamante ha advertit sobre «la mercantilització de la comunicació, una crisi que afecta tots els camps, des de l'organització fins a l'empresa o la creació de continguts». El president de l'AE-IC, qui defensa que la comunicació és cultura, ha advocat per la creació de codis ètics davant «un procés d'enorme gravetat, ja que la comunicació s'ha posat en contra dels interessos de la majoria de la societat». I, en aquest sentit, «és fonamental que la investigació en ciències socials arribe a la societat per a impulsar una opinió pública crítica, així com facilitar la governança, la participació i la transformació transmèdia de continguts en mitjans públics en l'era digital».

La vicerectora Carmen Lázaro ha asseverat que la cultura digital «és una aliada de la democràcia». «Internet ha modificat les relacions en la vida pública, però també permet una vertebració territorial en la qual els nous subjectes polítics se centren més en les experiències personals que en les col·lectives i públiques», ha comentat. En aquest sentit, «fomentar la participació pública de forma transversal en els diversos àmbits, tant de mitjans com en l'entorn digital, és fonamental i element bàsic de la cultura actual», en paraules de Lázaro, qui ha intervingut en representació de la rectora de l'UJI, Eva Alcón.

Per part seua, Javier Marzal ha emfatitzat la «vocació de servei públic del Departament de Ciències de la Comunicació de l'UJI perquè la investigació que realitzem en l'acadèmia no ha de quedar-se en la universitat, sinó estendre's a la societat». «El nostre objectiu és formar futurs professionals de la informació, una missió que no sol coincidir amb els interessos comercials de moltes corporacions de comunicació privades», ha indicat el responsable del grup ÍTACA-UJI.

RELEGITIMAR ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ PÚBLICS
Una de les metes d'aquestes jornades, com ha explicat Marzal, és «aclarir com s'articula la participació de la ciutadania en els mitjans de comunicació públics, fins i tot crear mecanismes, un know-how i, d'aquesta manera, també legitimar els mitjans de comunicació públics en un context tant digital com de crisi de l'entorn comunicatiu global, agreujat per les fake news, i molt hostil per a les corporacions de titularitat pública».

Les I Jornades sobre cultura digital, participació ciutadana i mitjans de comunicació públics, que conclouran demà al Menador, formen part del projecte d'investigació «Participació ciutadana i mitjans de comunicació públics. Anàlisi d'experiències de cocreació audiovisual a Espanya i Europa (PARCICOM)», codi RTI2018-093649-B-I00, projecte finançat per la Convocatòria 2018 de Projectes d'I+D+I «Reptes Investigació», del Programa Estatal d'I+D+i orientada als Reptes de la Societat, Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, per al període 2019-2021, sota la direcció del catedràtic de Comunicació Audiovisual Javier Marzal Felici.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions