Èxit de participació en les XXIV Jornades Culturals de la Plana de l’Arc a la Vall d’Alba

24/10/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Durant el cap de setmana del 19 i 20 d’octubre s'ha celebrat a la Vall d’Alba (Plana Alta) l'edició número 24 de les contrastades i concorregudes «Jornades Culturals de la Plana de l´Arc». Organitzades cada any en un poble de la subcomarca així anomenada, per una comissió creada «ad hoc», integrada en aquest cas per membres històrics,  vinculats  a escoles, instituts i universitats i gent provinent dels diferents moviments socials i associacions locals.

El catedràtic de Geografia de la Universitat de València i veí del poble, Joan Francesc Mateu, va ser l’encarregat d’inaugurar l’acte, acompanyat per Elena Esteve, representant del consistori de la Vall d’Alba; José Pascual Martí, president de la Diputació de Castelló; i en representació de la Universitat Jaume I com a institució acadèmica,  el vicerector d’Ordenació Acadèmica i Professorat, Ximo Gual.

El vicerector va explicar la seua vinculació personal al llarg dels anys a aquestes jornades i va recordar altres membres de la comunitat universitària que han participat en l’organització i desenvolupament  de les jornades en altres localitats, com Manuel Ignacio Ibáñez i Teresa Gallego que han format part de la comissió organitzadora d’enguany. Ximo Gual ha comentat que «la seua implicació demostra el seu compromís amb la transferència de coneixement per valorar la cultura i les possibilitats que ofereixen els pobles de l’interior de Castelló».

Després de  l’apertura de les jornades,  el professor Joan F. Mateu va impartir la conferència inaugural sota el títol «Els nostres pobles: espai, entorn i lloc». La primera jornada va concloure, com no podia ser d'una altra manera, en un acte de promoció de la gastronomia local,  «Tast de mossos locals» en què 14 establiments del poble, centralitzats en la Plaça de la Concòrdia, ambientada  per l'ocasió, van oferir alguna de les seues especialitats, i es va arribar a vendre fins a 200 tapes per comerç.

Des de VENT agraïm la col·laboració de «Ruta de Sabor», així com a la Indicació Geogràfica Protegida «Vins de Castelló», a l´Ajuntament de la Vall d'Alba, a «Comerco» i altres  comerços locals  que van aportar el seu granet de sorra per fer possible aquest multitudinari acte, amb què es demostra que les associacions locals tenen bones iniciatives culturals  i que es poden portar a terme amb el suport de la resta d’institucions i, per descomptat, amb la participació i acceptació de la gent del poble.

La jornada de dissabte va ser el torn de les comunicacions, estudis fets al voltant d'algun tema comarcal com per exemple «La comunicació del patrimoni material e immaterial a Borriol» de Vicent Pallarés i Lluïsa Ros o les tres publicacions elaborades per gent del poble: «Paraules. La parla de la Vall d’Alba» de Carmen Rosa i Mònica Andreu, mare i filla que han aconseguit recollir en un llibre de forma amena gran part de les singularitats de la parla a  la Vall d´Alba;  «Arrels: una mirada propera» un llibre de fotografia que no et deixa indiferent, cada mirada, cada full omple de sorpresa i admiració al descobrir detalls quotidians des del punt de mira d’un fotògraf.

Al llibre l’acompanya una exposició que consisteix en la projecció continuada de totes les fotografies presentades, amenizat per música ambiental que ha agradat i fins i tot emocionat a tothom. El responsable d'aquest treball, Manuel  Ignacio Ibáñez, que juntament amb els seus col·laboradors ha escampat la passió per la fotografia en la Vall d’Alba; i una publicació  que també va despertar molt d'interés és el llibre fet pel Club Deportivo Vall d'Alba anomenat «CAMP a CAMP» on un equip format per Ximo Torner, Rubén Traver, María Artola i Teresa Gallego han dissenyat i editat un llibre que recopila gran part de  la història del futbol a la Vall d´Alba.

Aquest llibre està acompanyat per una exposició per donar a conéixer com les infraestructures del club han evolucionat seguint els esdeveniments polítics i socials del municipi. En el Museu Etnològic també s’ha exposat una bona col·lecció de fotografies organitzades per ambients seguint l’evolució que han sofert els camps i a on les persones visitants poden trobar records dels principals esdeveniments celebrats. Altres exposicions són la presentada per l´Associacíó Cultural i Recreativa de Boixets i Filigranes ens presenta una bona col·lecció de peces mostrant l’art de decorar a punta de coixí i en la seu de les  Dones de la Vall d’Alba emplaçada en l'Antiga Casa de telèfons es va presentar una  Retrospectiva fotogràfica de vestimentes de casament, acompanyada per peces originals de gran valor històric, deixades per veïns i amics.

Posteriorment, va tenir lloc la conferència «L’Economia del Bé Comú a l’àmbit rural, un model econòmic sostenible amb futur», a càrrec d’En Joan Ramón Sanchis Palacio, catedràtic d’Organització d’Empreses i Director de la Càtedra de l’Economia del Bé Comú de la Universitat de València; i Joan Ramón Sanchís va impartir la conferència «Economia del bé comú, a l'àmbit rural» on es van plantejar els reptes de l'economia capitalista en contrast amb la visió més humanista i de progrés de la que fa gala aquest moviment europeu nascut a Àustria. Tenen sentit els plantejaments de Christian Felber als nostres pobles castellonencs? El debat està a la taula.  Es va parlar de compromís empresarial, de sostenibilitat, de banca ètica i almenys la llavor del dubte va calar en els presents. Només hi ha una rendibilitat que buscar en les empreses, és l'economia  l'únic important?.

A la vesprada va ser el torn de les experiències més pràctiques, dues empreses locals, gestionades per gent jove van parlar sobre les seues problemàtiques, en format de taula redona moderada per Sonia Gil Tena. De com i per què emprendre al món rural i com ells han superat les dificultats, o aprofitar les sinergies. I posteriorment, amb l’intenció d’implicar a tot el poble i augmentar així la participació ciutadana, es van representar pels carrers de la vila quatre micro teatres escrits i dirigits per Josep Agut i Suller ¡ amb la col·laboració de veïns del poble aficionats a l’art de la interpretació. Sarcasme, rissa, llegendes del poble mesclades per fer riure i emocionar-se als nostres veïns. Tots vam girar i tornar pels cinc  escenaris per no perdre'ns cap escena.

Diumenge el cel va despertar encapotat, nuvolós i aviat va anar descarregant, encara així es va poder fer una visita a les trinxeres que es conserven de la Guerra Civil que s'ha netejat per part de l'ajuntament a petició veïnal i també als aljubs de la Pelejaneta on el professor Joan Francesc Mateu Bellés va explicar i interpretar els vestigis i les obres tan fonamentals per als assentaments i els camins que hi són i hi van ser.

Per dur a terme les XXIV Jornades Culturals a la Plana de l’Arc a la Vall d’Alba, s’ha implicat un nombrós grup de persones que han treballat al llarg d’un any. Totes elles són persones que «fan poble», bé de manera personal o com a membres d'una associació cultural que ha treballat i s’ha esforçat per aconseguir la màxima satisfacció dels congressistes, de les mateixes associacions i, per descomptat, de la resta del poble de la Vall d'Alba. Sembla que la satisfacció ha sigut extensa, el què és un orgull per tots els membres de la comissió gestora, qui vol fer extensiva la felicitació a les associacions que han participat:

L'Associació VENT, coordinadora de les jornades, amb Clara Bernal

L'Associació Cultural i Recreativa de Boixets i Filigranes. Contxa Traver

Club Deportivo Vall d’Alba. Amb Rubén Traver com a president

Col·lectiu d’Aficionats al Teatre. Pepe Suller

Col·lectiu d’Amants de la Fotografia

L'Associació de Dones de la Vall d’Alba

Aquesta pot ser la manera més senzilla de què l'ajuntament d'un poble aconsegueix el retorn de tot allò per el que han apostat i invertit al llarg dels anys, partint d'una sol·licitud o petició de la mateixa gent del poble.

Imatges al

Facebook Jornades de la plana de l’Arc

Presencia de Ximo Gual

Facebook Ajuntament de Vall d’Alba

https://www.facebook.com/ajuntamentdevalldalba/photos/a.1496427910647365/2216139848676164/?type=1&theater

 

Text elaborat per Nicolàs Barrera i Teresa Gallego

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions