L'UJI col·labora en l'exposició «Carles Santos» impulsada per la Fundació Caixa Castelló

21/01/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La vicerectora de Cultura de la Universitat Jaume I, Carmen Lázaro, i el gestor de projectes del Servei d'Activitats Socioculturals (SASC) de l'UJI, han assistit a la inauguració de l'exposició Carles Santos a la Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló. L'exposició és un recorregut per l'univers creatiu del genial artista que ha sigut possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Caixa Castelló, la Fundació Caixa Vinaròs, la Universitat Jaume I, la Diputació de Castelló i la Galeria Cànem. Només durant la primera jornada, més de mil persones van visitar la mostra, que es podrà contemplar durant dos mesos. 

És impossible definir la personalitat artística de Carles Santos (Vinaròs, 1940-2017), un creador que ha trencat totes les fronteres a través d'un univers renaixentista personalíssim. Músic de formació clàssica, des de 1978 i fins a 2017 es va dedicar exclusivament a la composició i interpretació de la seua pròpia obra. Però, a més de la producció musical, va crear una sèrie d'obres que per les seues característiques pluridisciplinàries s'enquadren en l'àmbit teatral.

Carles Santos també es va aventurar en el món de la imatge, i va deixar un considerable llegat d'enregistraments que completaria amb el seu treball com a compositor de música cinematogràfica i guionista. A tota aquesta labor s'afegeix el text poètic, el disseny, l'obra gràfica, i qualsevol mitjà en què poguera trobar un vehicle d'expressió de la seua creativitat, realitzant un recorregut que va des de l'acció i la performance fins a l'espectacle musical i l'òpera.

Cal recordar les composicions musicals per a grans esdeveniments com les Fanfàrries de les Cerimònies Olímpiques i Paralímpiques de Barcelona’92; la Fanfàrria Biennal per a 2001 músics, amb motiu dels actes d'inauguració de la Biennal de les Arts de València i al novembre de 2001 la versió escènica de la cantata L'adéu de Lucrècia Borja, estrenada a València el mateix any, per a la inauguració de la nova seu del Teatre Lliure a Barcelona.

Carles Santos va rebre nombrosos esments a la seua labor i projecció artística: Premi Ciutat de Barcelona a la Projecció Internacional 1996, Premi Ciutat de Barcelona Música 1993, Creu de Sant Jordi 1999, FAD 1998, Premi Nacional de Composició de la Generalitat de Catalunya 1990, Premi Nacional de Teatre 2001 de la Generalitat de Catalunya, Medalla d'Or del Cercle de Belles arts 2007, millor obra teatral 2008 per l'Associació de Crítics de Barcelona per Brossalobrossotdebrossat 2008, o la Medalla d'Or de la Universitat Jaume I de Castelló, entre altres. Durant la seua trajectòria va rebre 13 premis MAX i va ser guardonat amb el Premi Nacional de Música l'any 2008.

Es tracta d'un artista la trajectòria del qual, carregada de punts de referència artístics, estètics i ideològics, abasta una producció extensa i variada, que genera un discurs que ret compte d'un creador sobre el qual es creuen els avatars i contradiccions del pensament i de l'avantguarda artística de les últimes dècades.

La mostra evoca la prolífica obra d'un expert en avantguardes, entre la transgressió i la crítica social, sense perdre de vista la investigació en les arts escèniques, amb l'objectiu, una vegada més, del reconeixement a la trajectòria i personalitat extraordinàries d'aquesta figura irrepetible, artista imprescindible i creador integral.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions