El primer informe del programa «Avalem Territori» detecta nous nínxols de creixement en el sector cultural o de desenvolupament sostenible L’UJI acull la presentació dels resultats del diagnòstic territorial d’ocupació del programa «Avalem Territori»

16/07/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Avalem territori avalem-territori avalem_territori_600x400

    Foto: José Manuel Sánchez

Aquest matí s’ha presentat a la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) els resultats dels diagnòstics territorials realitzats durant la primera fase del programa «Avalem Territori». L’anàlisi ha determinat que les taxes d’activitat no han recuperat els nivells anteriors a l’inici de la crisi econòmica, l’ocupació de qualitat s’ha reduït sensiblement, la precarietat laboral s’estén per diverses categories socials i l’exclusió social s’ha accelerat quan fem referència a l’ocupació de joves, dones i majors de 45 anys. A més, s’han pogut determinar 3 tipus diferents d’àrees funcionals  i identificar variables clau com l’especialització productiva, les xarxes i dinàmiques funcionals, mancances formatives i nous nínxols d’ocupació dels diferents territoris que conformen la Comunitat Valenciana.

En la província de Castelló, s’han pogut identificar l’àrea urbana integrada de Castelló de la Plana, i les àrees urbanes litoral-interior de Els Ports-Alt Maestrat i el Vall del Palància. També, s’han detectat sectors fonamentals a potenciar, com el sector serveis o el de la ceràmica i s’han analitzat nous nínxols de creixement, com el sector cultural o el desenvolupament sostenible en matèria forestal.

Els diferents informes realitzats han sigut recopilats en el llibre resum dels diagnòstics territorials elaborat per tres universitats valencianes, Territori i Ocupació. Desenvolupament Territorial i Mercat Laboral Valencià. La presentació del llibre ha sigut duta a terme per la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals de l’UJI, Carmen Lázaro, el secretari autonòmic d’Ocupació i director general del Servef, Enric Nomdedéu, el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, Jorge Hermosilla, i el director de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local de la Comunitat Valenciana i professor d’Economia de la UJI, Vicente Budí.

El programa «Avalem Territori» s’ha dirigit, en un primer moment, a la consecució de dos objectius: diagnosticar necessitats i singularitats de les construccions socioeconòmiques de les diferents zones de la Comunitat, i impulsar nous projectes innovadors i experimen­tals basats en aquestes anàlisis. Per a la realització de la fase de diagnòstic, durant l’any 2017, s’ha reunit especialistes en desenvolupament territorial i mercat laboral de la Universitat de València, la Universitat d’Alacant i la Universitat Jaume I de Castelló, que han comptat amb la participació de nombrosos tècnics del propi territori. En total al voltant de 700 persones han participat en aquesta fase el programa. L’anàlisi territorial s’ha fet en funció de tres escales supramunicipals, per al conjunt de la Comunitat Valenciana, per a les 18 àrees funcionals i, finalment, per a les 34 àrees de treball, en gran mesura derivades dels Pactes per l’Ocupació. L’estudi s’ha fet emprant una metodologia de diagnòstic participatiu amb més de tres-cents indicadors. D’aquesta manera, s’han pogut determinar de manera sistematitzada i detallada les característiques del mercat de treball a tots els municipis valencians.

La iniciativa «Avalem Territori», dissenyada des del Servef, és un pla d'adequació de les polítiques d'ocupació al territori i als sectors productius valencians. Té com a finalitat l’anàlisi del mercat laboral valencià des d’una perspectiva territorial amb l’objectiu final d’aconseguir menys precarització, més inclusió social, més polítiques inclusives i menys desequilibris territorials, adequant les ofertes formatives a les necessitats reals del territori. Actualment, s’està treballant en el disseny de les estratègies per a la implementació dels projectes «on cada universitat està treballant a les àrees funcionals de competència i on la participació pública és essencial», ha indicat Hermosilla.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions