L’UJI commemora el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat amb experiències formatives des de la diversitat

12/12/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  jornada-pad pad

    S'ha realitzat una gimcana d’esport adaptat i circuits de simulació de dificultats motores i visuals. | FOTO: Àlex Pérez

La Universitat Jaume I, des del programa d’Atenció a la Diversitat, ha commemorat el Dia Internacional de la Discapacitat amb la jornada «Experiències formatives des de la Diversitat. 25 anys UJI» que ha servit per donar a conèixer als assistents les estratègies d’inclusió en l’àmbit de la diversitat funcional a l’UJI des de la seua creació ara fa 25 anys. A més, tres estudiants de la Jaume I amb necessitats educatives especials han explicat la seua experiència personal i acadèmica.

La jornada ha sigut inaugurada pel degà de la Facultat de Ciències de la Salut, Rafael Ballester, i el director de la Unitat de Suport Educatiu de l’UJI, José Manuel Gil, el qual ha recordat que la Universitat Jaume I va ser la primera universitat espanyola que va recollir als seus estatuts l’atenció a la diversitat. Per la seua part, Rafa Ballester ha defensat un model de societat i d’universitat sensibilitzades amb el reconeixement de la diversitat en l’era de la globalització i de la uniformitat. «Cal treballar per potenciar la cultura de l’esforç i d’això en saben molt les persones amb diversitat funcional que han hagut de lluitar per aconseguir els seus objectius i per superar-se» ha assenyalat.  

La coordinadora del Programa d’Atenció a la Diversitat, Olga Carbó, ha sigut l’encarregada d’iniciar la sessió amb la presentació del treball que es realitza a les universitats, i en concret, a l’UJI per atendre a l’estudiantat amb necessitats educatives especials. Carbó ha repassat la llarga trajectòria de treball de suport al col·lectiu d’estudiants amb necessitats educatives especifiques derivades de la discapacitat. Així, en 1992 es van iniciar les primeres accions de suport personalitzat i en 2005 es va crear el programa d’Atenció a la Diversitat (PAD) dins de la Unitat de Suport Educatiu i dependent del vicerectorat d’Estudiantat, Ocupació i Innovació Educativa per donar suport als estudiants i al seu professorat i realitzar accions de sensibilització sobre les necessitats d’aquest col·lectiu. «En l’actualitat treballem amb més de 250 estudiants amb necessitats educatives especials i al llarg d’aquests 25 anys ho hem fet amb prop de 800 estudiants, els quals han demostrat la seua vàlua amb la superació d'exàmens, la realització de les seues pràctiques i alguns amb la participació en programes de mobilitat universitària» ha apuntat. Olga Carbó també ha assenyalat que durant aquests 25 anys d’UJI s’han elaborat normatives importants d’àmbit estatal. «Hem passat de la LISMI, la LOMLOU a l’actual Llei de la Discapacitat i la creació del Fòrum per la Inclusió Educativa. En l’àmbit internacional s’han aprovat els Drets de les Persones amb Discapacitat (2006), i pel que fa a les universitats, en 2010, per primera vegada en la legislació universitària apareix l’obligatorietat que les universitats contemplen estructures que donen resposta a l’estudiantat amb discapacitat» ha afegit.

A continuació, Vicent Mateu, graduat per l’UJI en Gestió i Administració Pública; Jorge Tomás, llicenciat en Dret, i Volha Navumchyk, estudianta de Bielorússia que cursa actualment l’adaptació al grau de Periodisme, han exposat  en una taula redona la seua experiència formativa des de la diversitat a la Universitat Jaume I.

La jornada ha finalitzat a l’Àgora amb una gimcana d’esport adaptat i circuits de simulació de dificultats motores i visuals. 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions