El tècnic audiovisual de l’UJI Oscar Navarro i el periodista Sergi Tarín dirigeixen un segon documental sobre les fosses del franquisme La Mostra Viva de València acull la preestrena de «Dones de novembre»

15/10/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El tècnic del Laboratori de Comunicació (Labcom) de la Universitat Jaume I i professor associat Óscar Navarro codirigeix junt amb el periodista valencià Sergi Tarín el documental Dones de Novembre. Les fosses clandestines del franquisme que es preestrenarà el dijous 15 d'octubre de 2015, a les 19.00 hores, en el Centre de Cultura Contemporània Octubre de València dins de la Mostra Viva de València en la secció Mostra Presenta. El documental dóna continuïtat al El Terrer. Un poble emmudit, produït en 2012, encara que tots dos documentals s'han realitzat per a poder ser vistos independentment. En els dos documentals s'ha comptat amb la col·laboració de la Universitat Jaume I de Castelló, i han participat diversos alumnes dels graus en Comunicació, Publicitat, Periodisme i Traducció i Interpretació en diferents fases de la producció.

Després de la preestrena de Dones de Novembre en la Mostra Viva de València, el documental s'estrenarà oficialment el 21 i 22 de novembre en l'Auditori de Paterna i es projectarà al Paranimf de l’UJI en el primer trimestre de 2016. Així mateix, el documental s'està presentant per a la seua projecció en festivals de cinema documental i de drets humans a nivell internacional.

Dones de Novembre. Les fosses clandestines del franquisme relata la història de Josefa Cel·la en la seua cerca del forat on està el seu pare, un pagès d'Esquerra Republicana, i tota la trama burocràtica per a fer possible l'exhumació i el trasllat al costat de les restes de la seua mare. Però també és la història de les «dones de negre»; les mares, esposes i filles que cada 1 de novembre, dia de Tots els Sants, han acudit des de 1939 al cementeri per a homenatjar als familiars, a voltes amb risc per a la seua vida. Paterna és el segon lloc d'Espanya amb més afusellats durant el franquisme. El cementeri està ple de fosses clandestines amb més de 2.300 republicans de tot l'Estat, segons les recerques del professor Vicent Gabarda. El documental també aborda el debat sobre la conveniència o no de buidar les fosses franquistes o convertir-les en espais públics de record i reivindicació.

Abans de la preestrena de Dones de Novembre, la Mostra Viva de València projectarà a les 17.00 hores en el mateix lloc El Terrer. Un poble emmudit. L'entrada és gratuïta fins a completar aforament.

Teaser de El Terrerhttps://youtu.be/MDf8tMkyo1c

Teaser de Dones de Novembrehttps://youtu.be/myc5ZpJ3K3k

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions