Diego Gracia: «La salut no té preu» Especialistes en bioètica van analitzar els mecanismes de compatibilitat entre la justícia social i l’eficiència econòmica del sistema sanitari

28/05/2013 | LAURA CASTILLO
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • XI Jornada de Comitès de Bioètica Assistencial  jornadabioetica bioetica

    Taula inaugural presidida per Teresa de Rojas (centre), amb (d'esquerra a dreta) Beatriz Sánchez-Peral, Francisco Pérez, Vicent Climent i Mercedes Correoso. | FOTO: VOX UJI

L’Hospital Universitari General de Castelló va ser el lloc escollit per a la celebració de l’XI Jornada de Comitès de Bioètica Assistencial de la Comunitat Valenciana el passat 16 de maig. Aquesta onzena edició va estar dedicada al principi d’equitat en la justícia, atesa la necessitat de plantejar millores per a la gestió d’un sistema sanitari públic que no reforce les desigualtats socials.

La jornada va comptar amb la participació de la catedràtica d’Ètica i Filosofia Política de la Universitat de València i doctora honoris causa per l’UJI, Adela Cortina, i de la catedràtica del Departament de Fonaments de l’Anàlisi Econòmica de la Universitat d’Alacant, Carmen Herrero. En la darrera de les conferències, el catedràtic d’Història de la Medicina de la Universitat Complutense de Madrid, Diego Gracia, va parlar de com assolir la justícia sanitària en una situació com l’actual, caracteritzada per la limitació de recursos.

Per al doctor, «a pesar que és necessari racionar, s’ha d’atendre la justícia social» tenint en compte tres criteris: l’eficàcia (receptar només aquells medicaments que l’hagen provada), l’eficiència (elegir el remei més barat entre els recomanats) i l’efectivitat en el pacient (fixar-se en les condicions individuals que puguen –o no– afavorir l’objectiu del tractament).

D’acord amb aquestes premisses, hauria d’elaborar-se el catàleg de prestacions sanitàries. Un requisit que, segons Gracia, no s’ha seguit a l’Estat espanyol, on aquest catàleg de prestacions «està mal fet», però on cap dels governs l’ha redefinit «per por a perdre vots». En aquesta línia, Gracia va afirmar que «la ineficiència és el càncer del sistema sanitari espanyol» i va fer una crida a la responsabilitat conjunta de professionals del sector, pacients i gestors públics, a l’hora de solucionar-la.

El ponent va insistir que s’ha de protegir i promoure la salut de manera equitativa tenint sempre en compte l’eficiència en la gestió dels serveis públics, entesa com la relació entre el seu cost monetari i el benefici sanitari que reporta a la ciutadania, tant individualment com socialment. «El que estem fent ara és una cosa penosa: com no sabem ser eficients, privatitzem la sanitat».

Gracia, que va exigir als estudiants presents a la sala «tenir qualitats morals, a banda de la seua formació tècnica», va recordar que «la medicina sempre ha tingut clar que era una activitat sense ànim de lucre, per al bé comú». Perquè, tal com va afirmar, «la salut és un valor tan peculiar i important per als éssers humans que no té preu».

 

Altres notícies de la FCHS:

Exposició «Empremtes d'educació»

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions