L’UJI, UTEK, Narwhal Boats i la UIB han desenvolupat un sistema de recerca d’amenaces aquàtiques per al Ministeri de Defensa

24/05/2023 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I de Castelló, en col·laboració amb l’empresa UTEK (Unmanned Teknologies Applications), l’astiller Narwhal Boats i la Universitat de les Illes Balears ha desenvolupat un sistema integrat de monitorització i recerca d’amenaces aquàtiques pel Ministeri de Defensa. El projecte, coordinat pel grup IRS Lab – Sistemes Interactius i Robòtics amb els investigadors Pedro J. Sanz, Raúl Marín, José Vicente Martí i Juan Echagüe ha estat finançat per la Direcció General d’Armament i Material dins del Programa Coincidente.

El sistema SIMBAAD està integrat per una embarcació de superfície autònoma (ASV) desenvolupada per UTEK, un submarí autònom (AUV) aportat per la UIB i un conjunt de boies motoritzades, a càrrec de l'UJI, que actuen de transponedors per a donar major cobertura a les comunicacions del conjunt. El centre de control ha estat desenvolupat conjuntament per tots els membres del consorci. La finalitat del conjunt és la detecció de possibles amenaces enemigues que puguin posar en perill una zona portuària o una infraestructura crítica.

L'objectiu del projecte ha sigut l’aprofitament de tecnologies desenvolupades en l’àmbit civil amb aplicacions d’interès per a la defensa. La principal innovació és que combina el desenvolupament de xarxes de sensors fixes i mòbils amb avanços en les comunicacions sense fil d’un vehicle submarí amb una embarcació de superfície, un sistema d’alta fiabilitat i elevades prestacions que pot ser utilitzat en múltiples operacions relacionades amb la vigilància subaquàtica i la detecció i identificació d’amenaces.

Les proves d’integració i demostració operativa es van realitzar en l’Estació Naval d’Algameca a Cartagena. En elles, l’embarcació de superfície autònoma va traslladar i desplegar el submarí autònom, que va realitzar una missió de reconeixement de l’àrea assignada, a la vegada que gravava imatges del fons per a la seua posterior anàlisi. Paral·lelament, es va provar un sistema d’alarma en temps de missió mitjançant el qual es dota al submarí autònom de capacitat per detectar en temps real la presència d’una mina, avisar i enviar imatges amb el mòdem acústic.

El nou sistema ha sigut desenvolupat en la convocatòria de 2019 del Programa Coincidente, en concret, dins de la temàtica «Solucions d’adquisició d’informació i comunicacions submarines aplicades a missions militars». Ha comptat també amb el suport de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de l’Armada per a les proves de simulació i d’assaig.

Vídeos:

Castellà amb subtítols en anglès: https://youtu.be/ipac4VBp0wI
 
 
Imatges:
 
-Proves d'integració en el Centre de Recerca en Robòtica i Tecnologies Subaquàtiques de la Universitat Jaume I de Castelló.

-Preparació del vehicle de superfície USV amb el submarí UUV i el sistema de desplegament automàtic.

-Membres de l'equip SIMBAAD en l'Estació Naval de Algameca (Cartagena), incloent-hi les boies motoritzades d'inspecció sonar submarina per a desminatge desenvolupades per l'UJI.

- Vehicle de superfície USV en les proves en l'Estació Naval de Algameca.

-Centre de control, boies motoritzades d'inspecció sonar submarina i vehicle de superfície USV.

Inici del formulari

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions