L'investigador Juan Bisquert aconsegueix la primera ERC Advanced Grant per a l'UJI amb l'objectiu d'emular el comportament de neurones i la sinapsi cerebral amb xips artificials de perovskita

30/03/2023 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El catedràtic de Física Aplicada Juan Bisquert i investigador de l'Institut de Materials Avançats ha obtingut la primera de les ajudes Advanced Grant 2022 del Consell Europeu de Recerca (ERC, en les seues sigles en anglès) per a la Universitat Jaume I de Castelló pel seu projecte PeroSpiker, l'objectiu del qual és desenvolupar un nou tipus de maquinari computacional que emule el comportament de les neurones i les sinapsis cerebrals formant una xarxa intel·ligent. El projecte rebrà 2,5 milions d'euros i es desenvoluparà en els pròxims cinc anys.

El propòsit del projecte «Perovskite Spiking Neurons for Intelligent Networks» (PeroSpiker)» és construir xarxes neuronals artificials basades en materials sintètics, perovskites d'halur metàl·lic, les propietats del qual permeten replicar el comportament de les membranes biològiques de les cèl·lules del sistema nerviós humà.

Les perovskites d'halur són materials amb altes prestacions fotovoltaiques, extensivament investigades per a realitzar cèl·lules solars de baix cost. Però també indueixen moviments iònics, igual que ocorre en la transmissió de senyals elèctrics en el nostre sistema cognitiu. Bisquert s'ha proposat comprendre i governar aquesta analogia per a realitzar elements electrònics diminuts amb els quals aconseguir sistemes que puguin interaccionar intel·ligentment amb el seu entorn, reaccionant als estímuls segons hagin estat instruïts.

Bisquert se suma a la llista del personal investigador de renom que obté finançament a través d'aquest programa europeu. Des que està en funcionament, el Consell Europeu de Recerca han concedit set ajudes Advanced Grant a universitats de la Comunitat Valenciana, cinc a personal de la Universitat Politècnica de València i dues a la Universitat de València. En aquesta última convocatòria, a més del professor Bisquert, ha estat concedit un altre projecte a la Universitat Politècnica de València.

El projecte concedit també contempla l'adquisició de nou equipament científic per valor d'uns 700.000 euros (500.000 d'ells finançats per la UE). Entre ells s'inclou una eina d'escriptura làser que permetrà la formació de barres transversals amb una resolució inferior a 10-50 nm, un element clau per a passar de dispositius de gran grandària a miniatures de xarxes neuronals d'alta densitat. El nou equip millorarà en 100 vegades la resolució disponible actualment en l'Institut de Materials Avançats de l'UJI.

En les activitats de recerca, coordinades pel catedràtic Juan Bisquert, cooperaran quatre investigadors sènior de l'Institut de Materials Avançats: Antonio Guerrero, Germà García-Belmonte, Francisco Fabregat Santiago i Elena Más Marzá, que supervisaran també les tasques de dos investigadors postdoctorals i quatre estudiants de doctorat que participaran en el projecte. L'equip es completa amb personal tècnic encarregat de les tasques administratives i d'organització.

El Consell Europeu de Recerca (ERC) ha concedit 218 Advanced Grant per un total de 544 milions euros en l'última convocatòria a destacats líders de recerca en tota Europa, com a part del programa Horizon Europe. Les subvencions donen suport a la recerca d'avantguarda en una àmplia gamma de camps, des de la medicina i la física fins a les ciències socials i les humanitats.
A la convocatòria competitiva s'han presentat unes 1.650 sol·licituds, amb un èxit global del 13,2 per cent. Espanya ha aconseguit finançament per a 16 projectes, entre ells el de l'UJI; Alemanya ha obtingut 37, el Regne Unit 35 i França 32. A més d'enfortir la base de coneixements d'Europa, s'espera que els projectes creïn més de dos mil llocs de treball per a beques postdoctorals, estudiantat de doctorat i personal tècnic.

Sobre l'ERC

El programa del Consell Europeu de Recerca proporciona finançament a llarg termini per a fer costat a investigadors i investigadores excel·lents i els seus equips amb l'objectiu de perseguir innovacions d'alt risc i d'alt benefici en qualsevol camp de recerca, sent l'excel·lència científica l'únic criteri d'avaluació. El seu propòsit és que els projectes finançats condueixin a avanços significatius a la frontera del coneixement.

Les sol·licituds a l'ERC només es poden enviar en resposta a una convocatòria concreta. L'ERC estableix convocatòries amb una periodicitat anual. Existeixen tres esquemes de subvenció individuals (Starting, Consolidator i Advanced Grants), un esquema de subvenció per a grups (Synergy Grant) i un esquema (Proof of Concept) per a explorar el potencial de comercialització o social dels resultats obtinguts en el si de projectes ERC

Sobre les Advanced Grants (AdG)

La convocatòria Advanced Grants està oberta a investigadors i investigadores actives que tinguin un historial d'assoliments de recerca significatius en els últims 10 anys i que desitgin finançament de llarga durada per a dur a terme un projecte pioner i d'alt risc. Es valora que siguin líders excepcionals en termes d'originalitat i importància de les seues contribucions.

Les Advanced Grant permeten sol·licitar fins a 2,5 milions d'euros per un període de 5 anys. A més, es pot demanar un milió d'euros addicional per a cobrir els costos «start-up» d'investigadors que es traslladin d'un tercer país a la UE o un país associat, per a la compra d'equipament important, l'accés a grans instal·lacions o treball de camp.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions