Robotics Team de l’UJI queda subcampió en el Concurs CEABOT de robots humanoides

21/09/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L’equip UJI Robotics Team, format per Miguel de Diego Pérez, Josep Marqués Verdegal, Pau Montagut Bofi, Josep Marín Garcés, Álvaro Arbona Rodríguez, Mario García Blasco i Edgar Rogalskyy Vovk, creat en juny de 2022 per alumnes del nou Grau en Intel·ligència Robòtica de la Universitat Jaume I de Castelló, ha quedat subcampió en el concurs CEABOT, una competició de robots humanoides celebrada durant les XLIII Jornades d’Automàtica que han tingut lloc a la Universitat de La Rioja la segona setmana de setembre i a la qual van acudir acompanyats dels professors del Grau Raül Marín i Enric Cervera.

El concurs, organitzat pel Comitè Espanyol d’Automàtica per a l’alumnat de grau i postgrau de les universitats espanyoles, integrava quatre proves (escales, sumo, visió i prova lliure), dues amb robots humanoides i dues amb robots mòbils. L’equip de la universitat pública de Castelló ha disputat la final contra l’equip de la Universitat Politècnica de València del Campus d’Alcoi.

L’estudiantat acaba d’integrar-se com a equip en UJILab Innovació (https://innovacioujilab.uji.es/), el programa institucional que impulsa els projectes innovadors d’equips d’estudiantat de la Universitat Jaume I que participen en competicions, que compta amb suport de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital.  A hores d’ara, UJI Robotics Team es prepara per a participar en noves competicions i ampliar l’equip amb membres d’altres titulacions; també busca patrocinadors per a pròximes competicions i ja està present en Instagram (https://www.instagram.com/ujirobotics/) i Twitter (https://twitter.com/UjiRobotics) i està ultimant la pàgina web.

L’UJI va incorporar el Grau en Intel·ligència Robòtica a la seua oferta acadèmica en el curs 2021-2022 per a donar resposta a la demanda vinculada a disciplines com la intel·ligència artificial i la robòtica, a través de la formació de professionals que tenen com a competència principal la integració multidisciplinària de sistemes físics i computacionals intel·ligents. La universitat pública de Castelló compta, a més, amb diversos grups d’una llarga trajectòria en aquest àmbit i amb el Centre d’Investigació en Robòtica i Tecnologies Subaquàtiques (CIRTESU).

Pel que fa als estudis, es considera els sistemes robòtics en sentit ampli, no sols les aplicacions de manipulació robòtica en línies de muntatge i assemblatge, sinó també altres àmbits en auge com els vehicles autònoms terrestres, els robots domèstics, els drons, els vehicles aquàtics i subaquàtics, robot cooperatius, etcètera; i en general, qualsevol sistema artificial que interactue amb el món físic, percebent esdeveniments físics i realitzant accions que puguen modificar-lo.

El Comitè Espanyol d’Automàtica, una associació sense ànim de lucre, membre nacional de la Federació Internacional de Control Automàtic (IFAC), celebra anualment des de l’any 1977, les Jornades d’Automàtica. CEA està formada per nombrosos socis particulars i institucions de l’àmbit de l’automatització, el control de processos i les noves tecnologies.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions