El projecte europeu Dynamo, coordinat per l'UJI, inicia la seua activitat amb una primera reunió de socis i col·laboradors a Castelló

02/05/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El projecte Horitzó Europa Dynamo, coordinat pel Grup d'Investigació d'Òptica de la Universitat Jaume I de Castelló (GROC), ha iniciat la seua activitat amb la primera trobada del consorci internacional, format per catorze socis i entitats associades, que s'han reunit aquesta setmana en la universitat pública de Castelló.

Jesús Lancis, vicerector d'Investigació i Transferència, ha explicat que «l'UJI està totalment compromesa en la promoció del personal investigador perquè s'incorpore a projectes d'aquest tipus, que són una gran oportunitat per a fer créixer la Universitat». Lancis, qui també pertany al grup d'investigació GROC, ha destacat els avanços i prometedors resultats d'aquest innovador projecte.

Dynamo, aprovat per la Comissió Europea en el marc del programa d'investigació i innovació de la Unió Europea, Horitzó Europa-EIC PATHFINDER, compta amb un pressupost total de prop de tres milions d'euros per a quatre anys. Durant la presentació, el coordinador i investigador principal, membre de GROC-UJI, Daniel Torrent, ha assegurat que «es tracta d'un primer pas per a fer un salt de 50 anys en l'àmbit de la investigació òptica i el projecte Dynamo ens mostrarà el que podríem fer gràcies a aquest avanç».

Estem envoltats de pantalles i les tecnologies de la imatge són omnipresents: ens ajuden a controlar la nostra salut, a explorar el nostre entorn i les nostres telecomunicacions. No obstant això, hi ha un gran nombre de processos en la naturalesa que són massa ràpids per a ser gravats amb les càmeres convencionals, però la tecnologia que es desenvoluparà en el projecte Dynamo contribuirà a fer un gran salt en aqueixa direcció. Per a això, crearà nous moduladors espacials de llum basats en l'acoblament òptic-acústic que superarà la limitació actual de freqüència d'actualització dels dispositius.

La idea es basa a enviar tots els patrons possibles del dispositiu simultàniament, codificats en un pols de pocs nanosegons, per la qual cosa la modulació del feix de llum passa de ser seqüencial a paral·lela. D'aquesta manera, Dynamo aconseguiria en quatre anys una innovació equivalent a l'avanç que es va aconseguir en cinquanta anys en el processament de dades en les computadores, però traslladat a l'àmbit de les imatges. El processament de dades de les primeres computadores electròniques tenia una freqüència de rellotge de 100 kHz en 1945 i va assolir 1 GHz l'any 2000.

Els socis i col·laboradors han tingut també l'oportunitat de conèixer-se personalment durant la trobada i han aprofitat també la seua estada a Castelló per a participar en el Congrés Emerging Topics in Acoustic and Mechanical Metamaterials organitzat per la Societat Europea de Mecànica (Euromech).

CONSORCI INTERNACIONAL

El consorci està integrat, a més de l'UJI com a coordinadora, per l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), el Centre Nacional d'Investigació Científica (CNRS) de França, l'Imperial College of Science Technology and Medicine del Regne Unit, la Universitat de Ciència i Tecnologia (AGH) de Polònia, i la Fundació Universitat Jaume I-Empresa com a entitat afiliada.

El consorci compta amb una sèrie d'entitats associades (associated partners): l'Associació Europea d'Agències de Desenvolupament (EURADA) de Bèlgica, la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), l'Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial (IVACE), l'entitat Finnovaregio, l'Institut d'Electrònica, Microelectrònica i Nanotecnologia de França, Holoeye Photonics AG i la Universitat de la Sorbona.

Dynamo també compta amb el suport d'un comitè d'experts internacional format per Philip Engel, d'HOLOEYE Photonics (Alemanya), la PhD Sarah Benchabane del Centre Nacional d'Investigació Científica de França, el professor Krzysztof M. Abramski de la Universitat de Tecnologia de Wroclaw (Polònia), el doctor Sylvain Gigan del Laboratori Kastler-Brossel i la Universitat de la Sorbona, el professor Alastair P. Hibbins, director del Centre d'Investigació i Innovació de Metamaterials d'Exeter (Regne Unit) i Vicenta Ferrer, COO de Nayar Systems (Espanya).

Més informació: www.dynamo-project.eu

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions