La Fundació «la Caixa» concedeix una beca a l'investigador de l’UJI Lubertus Bijlsma per a desenvolupar un sistema d'alerta primerenca sobre la resistència dels antimicrobians

18/01/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Fundació «la Caixa» ha concedit a l’investigador de la Universitat Jaume I de Castelló Lubertus Bijlsma una beca de postdoctorat per a desenvolupar un capdavanter sistema de vigilància poblacional i d’alerta primerenca sobre l’ús i la resistència dels agents antimicrobians que complemente i millore els sistemes actuals amb un cost relativament baix.

La Fundació «la Caixa» ha concedit 45 beques de postdoctorat a personal investigador que portarà a terme els seus projectes en universitats i centres d’investigació de referència a Espanya i Portugal. D’aquesta manera, l’entitat dona suport a joves talents i fomenta la investigació capdavantera i d’alta qualitat a la península Ibèrica.

El programa de beques de la Fundació «

la Caixa» és el més important dels que promouen entitats privades d'Espanya i Europa, tant pel nombre de beques convocades com per la varietat de les disciplines. L'objectiu d'aquestes ajudes de postdoctorat, a les quals l'entitat ha destinat 11,28 milions d'euros en 2021, és retenir talent local d'excel·lència, així com atraure a personal investigador estranger, oferint-los salaris competitius i oportunitats complementàries per a la capacitació en habilitats transversals.

Lubertus Bijlsma

L’investigador va nàixer a Amersfoort (Països Baixos) en 1977. Després de graduar-se en Química, va treballar com a analista de recerca i, posteriorment, es va traslladar a Espanya per a obtenir un doctorat en Ciències Experimentals per la Universitat Jaume I. La seua recerca ha sigut crucial en el desenvolupament, l'optimització i la millora de l'epidemiologia basada en aigües residuals (WBE), que utilitza aquestes aigües com a font d'informació per a avaluar qüestions relatives a la salut comunitària. Està vinculat a l’Institut Universitari de Plaguicides i Aigües (IUPA-UJI).

Ha realitzat diverses estades de recerca postdoctoral en diferents països, en les quals ha desenvolupat fluxos de treball analítics estratègics per a millorar el descobriment, la identificació i la determinació de biomarcadors humans en l'aigua. Ha participat intensament en projectes nacionals i internacionals relacionats amb la química ambiental i la WBE i és coautor de més de 65 publicacions científiques revisades per experts (índex h: 33, ORCID: 0000-0001-7005-8775). És membre del consell editorial de Science of the Total Environment i vicecoordinador de la xarxa SCORE, que compta amb 71 membres i 98 EDAR en 37 països.

La resistència als antimicrobians (AMR) és una de les majors amenaces per a la salut pública a tot el món. Els programes de vigilància actuals se centren principalment en l'àmbit clínic, i tant el mostreig com els resultats de les proves han resultat difícils de coordinar i harmonitzar. A més, suposa un repte determinar l'extensió de l'ús d'agents antimicrobians (AMA) i la resistència a aquests agents en tota la població.

El projecte que durà a terme l'investigador Lubertus Bijlsma amb el suport de la Fundació «la Caixa» es basa en l'epidemiologia d'aigües residuals, un camp avançat que utilitza com a font d'informació biomarcadors específics que es troben en les aigües residuals generades per una població. Els biomarcadors presents en les aigües residuals urbanes proporcionen informació objectiva en temps real que permet observar patrons geogràfics i tendències temporals en poblacions senceres i augmentar l'eficàcia de la vigilància de l'ARM.

Programa de postdoctorat Junior Leader

Cofinançat per la Comissió Europea a través de l'Acció Marie Skłodowska-Curie COFUND, en el marc d'Horitzó 2020, aquest programa està destinat a la contractació d'investigadors excel·lents, de qualsevol nacionalitat, que desitgen continuar la seua carrera investigadora en territori espanyol o portuguès en les àrees de les ciències de la salut i de la vida, la tecnologia, la física, l'enginyeria i les matemàtiques.

Aquestes beques de postdoctorat, que tenen una durada de tres anys i una dotació de 305.100 euros per beca, inclouen un programa de formació complementària, amb l'objectiu de consolidar les habilitats de recerca i fomentar la carrera científica independent com a opció de futur professional tractant temes com el lideratge, la resolució de conflictes o la comunicació.

En aquesta convocatòria, més de 700 persones han optat a una de les beques. Dels 45 seleccionats, 20 són espanyols (de 14 províncies) i 25 estrangers (procedents de 14 països diferents).

Informació proporcionada per la Fundación "la Caixa".

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions